River House F by Bert Pepler Architects in South Africa

Eukaliptus i topola w River House F

Położony przy ujściu rzeki Kromme, która wpada do ciepłego Oceanu Indyjskiego, River House F wzniesiono jako letnią rezydencję dla rodziny mieszkającej w Londynie. Długa i wąska działka o powierzchni 3330 m2 znajduje się w starszej części wsi, ciągnącej się od ulicy do rzeki.

Forma River House F

Teren, otoczony z obu stron sąsiednimi nieruchomościami, wychodzi na północ z wejściem od południa. Sąsiadujący dom, położony wśród ustalonych drzew i rodzimej roślinności, jest jednym z oryginalnych bungalowów St Francis Bay. Punktem odniesienia dla River House F była lokalność, będąca połączeniem architektury chaty rybaka i farmy na przylądku. Jednak jak w każdym miejscu, szczególnie, gdy okoliczna zabudowa odpowiada tradycji i tu Istniały wytyczne architektoniczne. Dla wioski w St Francis Bay jest to biała elewacja i dwuspadowy dach ze strzechy lub łupka. Dodatkowo regulacje środowiskowe uniemożliwiają zabudowę w promieniu 20 metrów od rzeki.

Oryginalny dom umieszczony z tyłu terenu, pozbawiony endemicznego krajobrazu został zburzony, aby zrobić miejsce dla River House F. Otoczenie jest idylliczne, ale warunki mogą się nieoczekiwanie zmienić, a dominujące wiatry ze wschodu i zachodu są silnymi wyznacznikami projektu. Nadrzędna koncepcja projektowa zakładała wykorzystanie elementów architektonicznych do połączenia lądu z wodą. Liniowe formy rozciągają się od ulicy prowadzącej od wejścia przez dom, do części mieszkalnych i zewnętrznych tarasów. W przeciwieństwie do linearności form, trzy duże rzeźbiarskie kominy zakotwiczają dom i zapewniają wertykalność niezbędną do zrównoważenia kompozycji. Wspaniałe widoki na rzekę można podziwiać z ogrodu, który rozciągającego się w dół łącząc się z trawami rzecznymi na plaży.

Prostota struktury

Dom znajduje się na tyłach działki, z żwirowym dziedzińcem dla pojazdów zamkniętym za niskimi murkami od strony ulicy. Dachy kryte strzechą i zakrzywione ściany są współczesne, ale przypominają tradycyjną architekturę Cape. Budynki są jednopiętrowe i zapewniają nienarzucającą się, kameralną skalę podejścia. Prostota i czystość formy tworzy strukturę, która wpływa na plan domu. Te proste, przypominające stodoły formy umieszczono w szeregu równoległych i prostopadłych konfiguracji, aby stworzyć „małe wiry”(lokalne określenie dziedzińców gospodarczych). Te z kolei zapewniają różne stopnie schronienia i prywatności oraz integrują przestrzeń wewnętrzną i zewnętrzną. Podczas gdy podłużne stodoły wysuwają wzrok w kierunku widoku. STODOŁY i dziedzińce między nimi zapewniają osłonięte przestrzenie zewnętrzne, niezależnie od kierunku wiatru.

Każda STODOŁA pełni inną funkcję. Pierwsza to część użytku codziennego, w którym znajduje się garaż i kuchnia. Kolejna mieści w sobie salon oraz jadalnię oraz połączenie wnętrza z miejscem rozrywki na świeżym powietrzu. Dalszą część przeznaczono na przestrzeń sypialnianą. Dziedzińce obsadzono rodzimymi trawami, krzewami i drzewami, aby przywrócić obecność pobliskich zarośli przybrzeżnych. Ostatecznym rezultatem jest stworzenie baldachimu i zieleni, gdzie las przedziera się przez dom, a dom przedziera się przez las.

Strzecha, eukaliptus oraz topola

Tam, gdzie dom ma otwierać się na zewnątrz, duże dachy kryte strzechą podparto na szeregu przeskalowanych kolumn eukaliptusowych, przypominających pawilony. Te pawilony można otworzyć całkowicie, przesuwając szklane drzwi i drewniane okiennice do ukrytych wnęk. Gdy wszystkie są otwarte, konstrukcje przypominają szereg pawilonów krytych strzechą, które umożliwiają płynny, swobodny przepływ ruchu od wewnątrz na zewnątrz. Pozwala również na nieprzerwane przejście z jednego podwórka przez dom do drugiego. Ta zależność zachodzi w całym domu, łącznie z pomieszczeniami codziennymi i łazienkami. Te ostatnie otwierają się na prywatne, ogrodzone dziedzińce, oświetlone naturalnym światłem.

River House F wykończono paletą naturalnych materiałów, zapewniając neutralne tło dla kolorowych mebli i kontrastujących z nimi mosiężnych detali. Konsekwentne wykorzystanie ograniczonej palety materiałów tworzy spójne wnętrze, dające poczucie światła i spokoju. Dach to złożony kawałek inżynierii, solidny i organiczny. Zbudowany z belek topolowych, przypomina odwrócony kadłub łodzi. Natomiast tradycyjne, pełne szczyty zostały zastąpione listwowymi, aluminiowymi ekranami, które przepuszczają światło słoneczne w ciągu dnia, a jednocześnie stają się przezroczyste i przypominające gazę, oświetlając w nocy strukturę wnętrza. Przesuwane drewniane żaluzje przesłaniają pomieszczenia, zapewniając prywatność i cień oraz ochronę, gdy jest to wymagane.

Udogodnienia nowoczesnej STODOŁY

Sypialnie dziecięce otwierają się na dziedziniec wejściowy, zapewniając bezpieczne i osłonięte miejsce do zabawy. Dwie sypialnie posiadają poddasze do spania, podobnie jak pokój zabaw, a wraz z miejscami do spania w sypialniach zapewniają gościom dodatkową przestrzeń do spania.

Z podwyższonego tarasu w salonie znajdują się przestronne miejsca do siedzenia na świeżym powietrzu, które otwierają się na widok. Z jednej strony otoczone skrzydłem głównej sypialni, a z drugiej 18-metrowym basenem. Ich liniowość podkreśla perspektywę, otwierając widok na rzekę. Basen z długimi, niskimi, białymi ścianami przypomina stary zbiornik. Przywrócona została rodzima roślinność lasu wydmowego, a szare odcienie wzmocniły dominujące w domu kolory. Z tarasu przy basenie drewniane kładki wiją się przez ogród, prowadząc w dół do małej plaży nad rzeką z pomostem.

Lokalizacja: Saint Francis Bay, RPA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.07.30
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne