Stony Hil Bates Masi + Architects

Wernakularny styl Stony Hill

Stony Hill przeznaczony dla młodej rodziny znajduje się w Amagansett, wczesnej angielskiej i holenderskiej osadzie na wschodnim krańcu Long Island. Miejsce iście pasterskie, na granicy łąki i lasu, zostało po raz pierwszy oczyszczone przez rdzennych Amerykanów jako tereny łowieckie. Później Amagansett stał się miejscem pierwszego domu wybudowanego przez osadnika w 1680 roku. Przede wszystkim ziemie służyły jako pastwisko gminne dla pierwszych osadników, ponieważ obok powstało miasto.

Stony Hill – synergia człowieka i natury

Łąkę podzielono na parcele z niskimi kamiennymi murami, a rolnicy przesiedlali zwierzęta z jednej działki na drugą, aby nie wypasać i nie uszkodzić żadnego obszaru. Ta synergia między ziemią, żywym inwentarzem i interwencją człowieka ustabilizowała krajobraz na pokolenia. Ostatnio jednak rolnictwo podupadło, ponieważ wzrosła wartość gruntów, a wypas nie jest już uprawą łąk. W ten sposób powoli przechodzi w tereny leśne i zanika jego związek z istotnym fragmentem jego historii. Dlatego też celem projektu Stony Hill było odniesienie się do historii agrarnej terenu w architekturze i projektowaniu krajobrazu. Głównie poprzez podzielenie terenu na strefy w sposób podobny do oryginalnych działek pastwisk.

W ten sam sposób, w jaki działki osiągały różne dojrzałości traw ze względu na wypas rotacyjny, skala i gęstość nasadzeń w każdej strefie zaprojektowano tak, aby podkreślić różnicę w zależności od współczesnych potrzeb. Wysokie trawy i krzewy zapewniają wizualny i akustyczny bufor od drogi. Trawy średniej wysokości zasłaniają dom przed podejściem, a niska trawa i pokrycie gruntu otwierają widoki tam, gdzie jest to właściwe. Aby podkreślić historyczne połączenia z pastwiskiem, strefy sadzenia wyznaczające podejście podniesiono, dzięki czemu trawy umieszczono na poziomie oczu wzdłuż chodnika wejściowego.

Gont, strzecha i tradycyjne formy

Plan projektu Stony Hill podzielono na mniejsze bryły, z których każda odnosi się do jednej ze stref krajobrazowych: przestrzeni codziennych, prywatnych oraz gościnnych. Połączone ze sobą konstrukcje szczytowe nawiązują do połączonego, wernakularnego stylu STODOŁY, ale przystosowano je do współczesnego doświadczenia architektonicznego. Strome spadki dachu pozwalają na obszerną przestrzeń na drugim piętrze, nie przerywaną wiązaniami kołnierzowymi. Te tradycyjne formy szczytowe odwrócono nacięciami w kalenicy, aby wpuścić naturalne światło. W ten sam sposób adaptowane są tradycyjne formy, a także przekształcane są materiały historyczne. Bocznicę gontową – charakterystyczną lokalnie – przesadzono w skali. W odniesieniu do traw na pastwisku zastosowano tradycyjny siding ze strzechy. Jest on starannie upakowany między odsłoniętą zewnętrzną ramą w nowoczesnej interpretacji. Rytm obramowania zewnętrznego jest kontynuowany we wnętrzu w konstrukcji schodów i toalet.

Holistyczność Stony Hill

Elewacja bocznicy zewnętrznej i kostka brukowa są prowadzone przez przejścia, które łączą bryły domu, dodatkowo integrując dom z działką. Naturalne materiały, takie jak dąb, płytki ceramiczne i tynk, wzmacniają połączenie z krajobrazem i zapewniają nastrój ciepła i komfortu. Wspaniałe przestrzenie wypoczynkowe Stony Hill skupiono wokół ogromnych kominków, aby podkreślić wspólnotowość rodzinną. Dzięki holistycznemu podejściu zarówno do architektury, jak i krajobrazu, projekt przekłada historię miejsca na unikalny słownik architektoniczny. Jednocześnie zachowuje duszpasterski charakter miejsca, tworzy zapis przeszłości i wzbogaca rodzinny dom o głębsze znaczenie.

Wznosisz STODOŁĘ marzeń? Sprawdź jakim materiałem mogą wspomóc Cię nasi „Partnerzy”.

Lokalizacja: Amagansett, Stany Zjednocozne
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.09.3
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne