nowoczesna STODOŁA
nowoczesna STODOŁA

The River House

O realizacji

River House zyskał dzięki nowym właścicielom, którzy mieli jasną wizję na jego renowację. Wszystko za sprawą chęci uzyskania certyfikatu LEED. Renowacja dotyczy istniejącego domu zbudowanego w 1994 roku zlokalizowanego na wyjątkowej działce z widokiem na rzekę Connecticut w Hanowerze. Dołożono wszelkich starań, aby nie tylko poprawić ślad energetyczny budynku, ale także poprawić ekologię terenu i zmniejszyć jego wpływ na rzekę.

Prostota River House

Zamiarem projektowym było przyjęcie kultowego kształtu domu i przyjęcie jego prostoty, przy jednoczesnej całkowitej zmianie jego wizerunku. Prosta bryła River House wzmocniła wysokowydajną powłokę, redukując skomplikowane szczegóły i wzmacniając nowoczesną estetykę, jakiej oczekiwali właściciele. River House zyskało nowe życie – łagodniejsze dla ziemi i bardzo kochane przez jego właścicieli. Właściciele, którzy mieszkają głównie w Houston w Teksasie, chcieli drugiego domu przyjaznego dla środowiska w pobliżu macierzystej uczelni klienta, Dartmouth College. Kupili dom na ranczu głównie ze względu na jego malownicze położenie nad rzeką. „To miejsce jest absolutnie niesamowite”, mówi główna architekt Sloane Mayor, obecnie pracująca dla MAKE Architects w Hanowerze, NH. „Otaczają go tereny podmokłe i rzeka”.

Chociaż posiadłość była niesamowita, oryginalny dom widział lepsze czasy. Jednak rozważenie wyburzenia go i odbudowy uznano za zaporowe pod względem kosztów i marnotrawstwa. Rozwiązanie zaproponowane przez burmistrza polegało na otwarciu i rekonfiguracji wnętrza, a także przebudowie zewnętrznej skorupy od poszycia.

Renowacja w duchu zero waste

„Rozebraliśmy go do ścian ze sklejki, zdjęliśmy okap i owinęliśmy dom hermetyczną membraną. Następnie pokryliśmy go sztywną izolacją, izolując go od zewnątrz, nadając mu naprawdę szczelną skorupę”. Paleta materiałów dla domu była prosta i łatwa w utrzymaniu. Na zewnątrz widać cienką osłonę przeciwdeszczową z cementowego panelu, skrupulatnie zaprojektowaną i zainstalowaną wokół otworów okiennych przy minimalnej potrzebie wykończenia, a co za tym idzie, malowania.

We wnętrzu zastosowano podłogę z desek z białego dębu, a we wszystkich trzech łazienkach płytki porcelanowe pochodzące z recyklingu. Wszystkie lokalizacje instalacji hydraulicznych pozostały na miejscu.Mimo minimalnych zmian konstrukcyjnych i wewnętrznych przegród, renowacja była radykalna i nie tylko powierzchowna. Ponieważ paleta jest kojąca dla oczu, uważna dbałość o szczegóły, które poprawiły wydajność energetyczną i zminimalizowały wpływ na środowisko dla mieszkańców i terenu, działa kojąco na psychikę. Ogrzewany głównie za pomocą dwóch pomp ciepła mini-split, poetycka prostota tego dwuspadowego budynku przyczyniła się do wzmocnienia integralności powłoki, aby uzyskać wspaniały wynik testu Blower Door na poziomie 0,35 ACH50. 

Certyfikat LEED

Paul Leveille, konsultant LEED projektu, mówi: „Nieco trudniej jest uzyskać najwyższy certyfikat LEED w remoncie domu, ponieważ niektóre rzeczy są łatwiejsze do wykonania w nowym budynku”. Jednak zespół projektowy sprawił, że tak się stało. Otoczony z prawie wszystkich stron wodą rzeczną lub terenami podmokłymi, projekt i konstrukcja podlegały Ustawie o ochronie jakości linii brzegowej NH i ochronie mokradeł miasta Hanower. Usunięto kilka budynków gospodarczych i żwirowy podjazd, aby poprawić przepuszczalność terenu, a budynek pozostał w pierwotnym kształcie, z wyjątkiem zadaszonego chodnika prowadzącego do drzwi wejściowych. Cały spływ z dachu jest kierowany do rowów infiltracyjnych na krawędzi okapnika, zbierany i odprowadzany do ogrodu deszczowego widocznego z okien piwnicy lub do studzienki po północnej stronie podjazdu.

Ochrona lądu i terenów przybrzeżnych

„Najbardziej wymagającym aspektem projektu było przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony lądu przybrzeżnego i terenów podmokłych” — mówi burmistrz. „Jednak bardzo satysfakcjonujące było również dbanie nie tylko o sam budynek, ale także o otaczający go ekosystem”. Cicha obecność rzeki zawsze pozostawała centralnym punktem projektu, zarówno ze względu na jej piękno, jak i potrzebę ochrony. To miejsce raz po raz zachwyca spokojnymi widokami i obserwacjami bielików, kojotów i dzikich indyków.

Latem po przeprowadzce klienci zorganizowali w domu przyjęcie dla absolwentów Dartmouth. Chociaż zamierzali zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu, ostatecznie wszyscy odważyli się wejść do środka, aby się rozejrzeć. „Ludziom naprawdę się podobało” — powiedział klient, Daniel Hedges. „Przede wszystkim praca ze Sloane była przyjemnością” — powiedział Hedges. „Była zarówno praktyczna – zmieściła się w budżecie, jak i kreatywna – „przebudowała” nieciekawy dom w stylu ranczo z lat 90. na piękny dom.

Lokalizacja: Hanover, Stany Zjednoczone
Tekst: nowoczesna STODOŁA