Villa Benthuizen by Arjen Reas Architects

Villa Benthuizen w otulinie strzechy

Holenderskie studio architektoniczne Arjen Reas Architects dla młodej, odważnej rodziny zaprojektowali dom na dużej działce w sercu Benthuizen. Projekt o nazwie odpowiadającej miejscowości, mianowicie Villa Benthuizen ma 210 metrów kwadratowych powierzchni. A dach i elewację pokrywa… strzecha.

Villa Benthuizen oazą przestrzeni

„Lokalizacja jest wyjątkowa i bardzo zielona, o introwertycznym charakterze jako oaza otoczona istniejącymi budynkami i ukryta z dala od drogi publicznej”. Tak mówią architekci odpowiadający za projekt Villa Benthuizen. „W ramach tej oazy chcieliśmy stworzyć dom, który skupia się zarówno na połączeniu życia codziennego z zielonym ogrodem wokół willi, jako wartości tej lokalizacji w odniesieniu do otaczających ją mieszkańców”.

Fuzja życia codziennego oraz zielonej przestrzeni zewnętrznej jawi się w połączeniach strefy codziennej oraz prywatnej. Wnętrze Villa Benthuizen zaprojektowano z jak największą liczbą otwartych połączeń. Ponadto zintegrowano zewnętrzną część domu w zielonym miejscu za pomocą materiałów i kształtu. Prostotę głównej bryły domu wzmacnia rozbudowana część projektu, w której umieszczono wejście i część jadalną. Dach bowiem ciągnie się dalej i obejmuje dom jako werandę.

Strzecha i drewno

Materiał użyty do wykonania głównego kształtu bryły to strzecha. Biegnie ona pionowo w dół z dachu i wygląda jak ciepły koc nad domem. Otula bowiem nie tylko dwuspadowy dach, ale i dłuższe boki elewacji. Drugim wybranym przez architektów materiałem jest drewno czarne o otwartej, wentylowanej strukturze. Oba materiały razem tworzą naturalny kontrast i perfekcyjną integrację domu z jego kontekstem. Postawienie na drewno oraz strzechę, jako główny materiał wykończeniowy, sprawia, że Villa Benthuizen wpisuje się w cykl Eko STODÓŁ.

Na parterze nowoczesnej STODOŁY w stylu eko stworzono przestrzenie, które nawiązują kontakt poprzez otwarte połączenia. Oprócz głównej części dziennej stworzono osobny pokój zabaw w połączeniu z salą telewizyjną. W ten sposób przestrzeń dedykowana jest dla całej rodziny, jednak przy założeniu nieprzeszkadzania sobie nawzajem. Na pierwszym piętrze znajduje się wiele sypialni i łazienek, które połączone są w korytarzu z częścią dzienną na dole schodami i niestandardową zjeżdżalnią.

Lokalizacja: Benthuizen, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej
Opublikowano 2022.07.23
zdjęcia: Luc Buthker
  • FB Instagram Pintarest

Zobacz podobne