Elegancki dom na farmie by Versteegh Design in Holandia

Elegancki dom na farmie

Sztuka kreatywnego projektowania

Gospodarstwo wiejskie z dołączoną STODOŁĄ. Taki był wymóg gminy. Na szczęście „STODOŁA” to szerokie pojęcie. Zagospodarowaną ją jako fantastyczną strefą wellness z sypialnią na piętrze. Architektowi wnętrz Stephenowi Versteegh udało się idealnie połączyć wieś z nowoczesnością. Z kunsztem, dbałością o detale i gdzieniegdzie „zwariowanym pomysłem”. 

Specjalne powitanie

Cudownie jest wejść do tego wyjątkowego domu. W holu, który łączy ocynkowaną STODOŁĘ z resztą domu, są drzwi są z czarnego metalu z dużą ilością szkła. Te materiały znajdują odzwierciedlenie w zawieszonych tam lampach: nowoczesny wariant klasycznego żyrandola. Wejście daje widok na ogród, który został zrealizowany we współpracy z architektem krajobrazu i ogrodnikiem. „Użyte tam drewno jest takie samo jak drewno na tarasie w strefie wellness w środku”, mówi Versteegh. Jedność materiałów tworzy spokój.

Amerykański sen

Kuchnia w tym domu to prawdziwa perełka. Nic dziwnego, ponieważ do pomocy wezwano firmę Culimaat. U tego wysokiej klasy dostawcy nie zachowują się zwyczajnie, ale rozciągają granice designu do nieprawdopodobnego poziomu. Łączenie designu i technologii, wykorzystywanie nowych materiałów w nowy sposób i wymyślanie innowacyjnych rozwiązań – to jest to, z czego są znani. Przykładem tego ostatniego jest „szafa” w kuchni, która nie jest kredensem, ale przejściem do pomieszczenia gospodarczego. Okno zbyt niskie w stosunku do blatu zostało częściowo przesunięte. Sprytnym i praktycznym efektem jest ogród ziołowy na parapecie. 

Okap wydaje się wisieć nad wyspą kuchenną, w rzeczywistości jest to lampa ze świecami. Marzeniem mieszkańców była amerykańska lodówka. Versteegh śmieje się, gdy o tym mówi: „Kiedy ludzie wymyślają to, my jako projektanci szybko myślimy: o nie, taka wielka rzecz z dwojgiem drzwi. Jak to rozwiążemy? To, co tutaj zrobiliśmy, to nie próba zintegrowania go ze ścianą szafki, ale zbudowanie z niego ładnego bloku. To sprawiło, że stał się obiektem samym w sobie.”

Wyzwanie

Przestrzeń to coś, co charakteryzuje tę willę, po części dzięki ogromnemu poddaszu. To postawiło Versteegh przed interesującym wyzwaniem: znalezienie odpowiedniego oświetlenia nad stołem w jadalni. Wybór padł na lampy sferyczne, o dużej objętości, ale mimo to dobre dla efektu przestrzennego ze względu na swoją przezroczystość. Dodatkowa zaleta: konstrukcja kul jest rzutowana na ściany. Daje to piękne efekty świetlne. Kolejnym wyzwaniem była estetyczna integracja sofy, której pragnęli mieszkańcy. „Byli całkowicie zakochani w sofie nowoczesnej włoskiej marki. Trochę w stylu kalifornijskim”, mówi Versteegh. „To było wyzwanie, aby zintegrować go z tym nieco wiejskim domem”. Wybrali ciepłe tkaniny w połączeniu ze skórą.

Efekt wow!

W tej willi udowodniono również, że wanna może dodać wartość do wnętrza. Mieszkańcy chcieli odpływu w pobliżu wanny, co skłoniło architekta wnętrz do umieszczenia go na luźnych kamieniach. „Po prostu wybraliśmy tego rodzaju szalone pomysły w tym domu”, mówi entuzjastycznie Versteegh. „Chociaż wnętrze jest dość stonowane pod względem materiałów, tworzy to prawdziwy efekt wow”. Za łóżkiem jest ściana ze skórzanymi panelami. Znaleziono sprytne rozwiązanie dla wykładziny podłogowej. Mieszkańcy wszędzie chcieli drewna, ale mimo to mogli wygodnie wstać z łóżka. Musiał więc być gruby, miękki dywan. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, w drewnie wykonano wgłębienie, dzięki czemu nie ma różnicy wysokości między wykładziną a podłogą.

Lepsze życie

W tej willi piękny basen zaprasza na zdrowy początek dnia. „To ładna, schludna przestrzeń, w której nic nie jest przesadzone”, mówi Versteegh, który jest również często proszony o projekty wellness. „Linie architektury zachowano i przełożono na przestrzeń.” Drewniana platforma była nie tylko ucztą dla oczu, ale także idealnym miejscem na umieszczenie skimmerów. „W takich przypadkach technicy wymyślają proste rozwiązania, ale często nie są one najatrakcyjniejsze. Dla klienta to miłe, że ja jako architekt wnętrz myślę razem z nimi. Fakt, że nie pochodzę z akademii sztuki, ale jestem inżynierem i projektantem przemysłowym, sprawia, że ​​mogę również uczestniczyć w dyskusji o technologii.” Świetnym rozwiązaniem, które powstało w ten sposób, jest dodatkowy odpływ, ukryty w szczelinie między ścianą. Sprawia, że ​​siatka jest zbędna. Miły szczegół: za ławką na skraju basenu ukryta jest cała strefa wellness z sauną i kabiną parową. To jest lepsze życie!

Lokalizacja: Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Lamp jak w tym projekcie, szukaj na Ramko:

Ramko | Nowoczesne oświetlenie

 

Czytaj więcej

Zobacz podobne