Elegancki i piękny, ale jednocześnie odporny na zabawy dzieci

Elegancki i piękny, ale jednocześnie odporny na zabawy dzieci

Właściciele „Elemental House” wymarzyli sobie dom otoczony naturą, w którym mogliby odpoczywać z rodziną i przyjaciółmi. Miało to być ​​miejsce nieskomplikowane, eleganckie i piękne, ale jednocześnie odporne na zabawy i eksplorację dzieci. I tak na wiejskiej posiadłości na zboczu wzgórza, otoczonej lasami i paprociami, z zapierającymi dech w piersiach widokami na łańcuch górski Green Mountains, powstał dom, który spełnia to marzenie.

Projekt „Elemental House” powstał w studiu Elizabeth Herrmann Architecture + Design. Architekci kierowali się ambicją stworzenia architektury, która będzie łączyła energooszczędność i konstrukcję o niskich wymaganiach konserwacyjnych z nową interpretacją wiejskich domów, które dawniej powstawały w stanie Vermont, a teraz spotyka się je tu coraz rzadziej. W tym przypadku tradycyjna architektura miała więc dostosować się do nowoczesnego świata.

– „Nasze podejście polegało na wykorzystaniu elementarnych form architektonicznych w lekko zmienionym krajobrazie. Dwa elementy z dachem dwuspadowym i ciemną, prawie czarną, drewnianą elewacją wcinają się w zbocze, podczas gdy trzeci element został osadzony zgodnie z wznoszącą się linią zbocza, tworząc plan w kształcie litery L połączony przeszklonym węzłem wejściowym” – informują architekci.

nowoczesną STODOŁĘ ulokowano na skraju lasu, gdzie można docenić urozmaicony teren. Odległe widoki i gęsty las, a wszystko to w pełni zintegrowane z projektem budynku.

– „Dom jest zarówno introwertyczny, jak i ekstrawertyczny. Łączy się z krajobrazem, tworząc stonowane, nierzucające się w oczy wejście. Jak również cześć budynku, która mieści sypialnię główną w bliskim sąsiedztwie lasu, a następnie śmiało otwiera się schodząc w dół po zboczu. Wprowadza to do wnętrza widoki i światło na wszystkich trzech poziomach” – informują twórcy projektu.

– „Zainspirowani różnorodnością terenu i lasu, zastosowaliśmy zmieniającą się geometrię. Nadaje to budynkowi dynamiczny i naturalny charakter” – mówią, dodając, że jest w tym też trochę tajemnicy.

– „Przestrzenie z przesuniętymi geometriami podpowiadają co znajduje się dalej, ale dom nie prezentuje się od razu w całej okazałości. Odkrywany jest raczej stopniowo po to, by na koniec otworzyć się na zachwycające widoki, które wydają się być dobrze skadrowaną fotografią. Pomieszczenia są praktyczne i funkcjonalne, a jednocześnie skomponowane tak, aby budzić wizualne zainteresowanie i tworzyć niepowtarzalne perspektywy w każdej przestrzeni”.

Czerpiąc wskazówki z „losowych wzorów” i ruchu w krajobrazie, wybrana paleta materiałów jest pełna różnych tekstur i tonów. Podkreśla to nie tylko naturalne piękno, ale też nieregularne niedoskonałości drewna, ręcznie robionych płytek, poczerniałej stali, betonu i kamienia. Centralnym elementem wnętrza są stalowe schody łączące trzy poziomy, których tralki z prętów również prezentują piękno niedoskonałości – nieregularny rozstaw wprowadza spokojny, delikatny ruch.

Wszystkie wybrane materiały nie wymagają konserwacji, dzięki czemu zapewniają nie tylko wygodę na co dzień, ale także trwałość i długowieczność. Połączenie wyrafinowanej elewacji i energooszczędnych rozwiązań zarówno do ogrzewania, jak i chłodzenia, gwarantuje, że jest to dom piękny, który cieszyć będzie wiele pokoleń.

Lokalizacja: Fayston, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne