Elías House by CREUSeCARRASCO Arquitectos in Spain

Historyczna ingerencja w Elías House

Elías House znajdujący się w historycznym centrum Corcubión, skatalogowany i dotknięty obszarem proponowanym dla BIC kościoła San Marcos. Historia umiejscawia swój początek w 1431 r. jako szpital dla pielgrzymów, aż do czasu francuskiej inwazji w 1809 r. Od połowy XIX wieku był osiedlem mieszkaniowym aż do stanu opuszczenia, przed interwencją.

Renowacja Elías House

Topologicznie określona przez dwie niezależne bryły, otoczone murowanymi ścianami o grubości około 70 cm z małymi oknami i drzwiami. Konstrukcja stoi między dwiema ulicami na różnych poziomach. Elías House wykorzystuje tę sytuację, aby otworzyć dostęp do wnętrza na każdym piętrze.

Propozycja interwencji zachowuje pełne poszanowanie dla konfiguracji i objętości, nawet wykorzystując pozycję bazową oryginalnej klatki schodowej. Ponadto, architekci ze studia CREUSeCARRASCO Arquitectos ukłonili się w stronę historycznego zaplecza budynku i wykorzystali materiały ówcześnie użyte w konstrukcji. A Elías House dysponował dobrze zachowanymi podłogami, chodnikami, podobnie do stolarki drewnianej, a nawet dachówki.

Część techniczna oraz przestrzeń

Biorąc pod uwagę niewielką całość otworów w elewacji i ich dominującą orientację na północ, istnieje duże zapotrzebowanie na naturalne światło. Plan to nadal umowna kwestia – z salonem, kuchnią-jadalnią, sypialnią główną, sypialnią drugorzędną i trzecią przestrzenią, która może być wykorzystana jako sypialnia gościnna lub gabinet. Stworzenie „zadaszonego patio” obok wejść i schodów, pozwala na zupełnie nową interpretację. Przede wszystkim patio oddziałuje na pomieszczenia. Nawiązuje za ich pośrednictwem wizualne i formalne relacje na różnych poziomach i poprzez różne mechanizmy przenikania.

W ten sposób zewnętrze Elías House, które nie zmienia sceny urbanistycznej, wzmacniając jej zainteresowanie jako świadka historii, kontrastuje z wnętrzem pełnym światła i płynnego ruchu na dziedzińcu.

Pomimo niewielkich rozmiarów planu piętra, wprowadzenie przestrzeni biegnącej na całej wysokości, łączącej wejścia i schody, pozwala na bardzo czytelny rozkład, który wiąże stopnie prywatności jego wnętrza poprzez drewnianą architekturę, która filtruje światło. Całość powierzchni Elías House liczy blisko 206m2, a renowację oddano do użytku w 2020 roku.

Lokalizacja: Corcubión, Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne