Elm House

Celem projektu było przeprojektowanie i przebudowanie „skorupy” przestarzałego domu, który stał w West End w kanadyjskim mieście Halifax.
Przez dziesięciolecia ta rezydencja była poddawana kiepsko przeprowadzanym renowacjom, a efekt był z czasem coraz gorszy. Z tego powodu zespół architektów z Peter Braithwaite Studio musiał ściągać poszczególne warstwy remontowe, by w końcu dotrzeć do oryginalnej elewacji domu. Celem obecnego projektu było też odpowiednie przebudowanie domu tak, by zarówno efekt, jak i sam proces budowy, był ekologiczny i prowadzony w sposób maksymalnie zrównoważony.

Architekci zdecydowali się wykorzystać wyłącznie najwyższej jakości produkty, aby odbudować dom od zewnątrz z wykorzystaniem drewna, które dominowało w jego pierwotnej wersji. W wyniku tego powstała uderzająco nowoczesna rezydencja o zrównoważonej palecie materiałów, które z pewnością będą się spisywały idealnie także wraz z upływem czasu.

Lokalizacja: Halifax, Kanada, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne