Nowoczesna stodoła

Zamek Enniskillen, który pochodzi z XVI wieku, stoi na brzegu rzeki Erne w centrum hrabstwa Fermanagh w Irlandii Północnej.
To piękne miejsce skupiło uwagę firmy Hamilton Architects, która przemieniła skupisko różnych budynków w spójne dziedzictwo tego ważnego miejsca.

Zamek i jego otoczenie ma duże znaczenie historyczne ze względu na swą lokalizację i rolę, jaką odegrał chroniąc główne przejścia do prowincji Ulster. Przez wieki jego strategiczne znaczenie było kluczowym czynnikiem mającym wpływ na działalność tego miejsca. Wraz z upływem czasu zabudowania ulegały zmianom – dodawano różnorakie budynki, ponieważ początkowy garnizon był rozbudowywany, aż w końcu w ostatnich czasach stał się Centrum Dziedzictwa (Heritage Centre), udostępnionym dla zwiedających.

Teren zawiera mnóstwo starych zabudowań, ale pojawiły się tam też nowsze budynku, takie jak Ośrodek Zdrowia (Health Centre) i Centrum Dziedzictwa. Całość zamknięta jest murem, za którym znalazł się także zamkowy dziedziniec (Castle Yard) i strzelnica (Rifle Range). Część budynków objęta jest ochroną państwową, a część znajduje się pod opieką władz lokalnych.

Celem prac architektów miało być podkreślenie znaczenia tego miejsca z punktu widzenia historycznego, militarnego, jak i publicznego. Część budynków całego kompleksu została odnowiona i przystosowana do prezentacji różnych eksponatów, tworząc nową przestrzeń dla zwiedzających. Ośrodek Zdrowia został wyburzony, by w jego miejscu utworzyć Centrum Zwiedzających, Centrum Genealogiczne i Historyczne, jak również kawiarnię i sklepik.

Zwiedzając cały kompleks można podziwiać nie tylko stare mury, ale dzięki przejściu utworzonemu na dachu zwiedzający zyskują nową perspektywę patrząc nie tylko na cały teren zamkowy, ale też na miasteczko Enniskillen.

Prace nad całym projektem były ogromnym wyzwaniem dla zespołu architektów, ponieważ musieli oni zastosować się do wytycznych związanych z zabytkową wartością tego miejsca, jak również spełnić wszystkie wymogi niezbędne do właściwego funkcjonowania współczesnego muzeum i ośrodka dla zwiedzających. Z zewnątrz zastosowano irlandzki niebieski wapień, by stworzyć właściwe nawiązanie z oryginalnymi materiałami zastosowanymi na sąsiednich, starych zabudowaniach. Zewnętrzny dziedziniec, na którym umieszczono gigantyczne parasole, stał się atrakcyjną przestrzenią, która może pełnić różne funkcje niezależnie od pogody.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook


Zdjęcia: Vizz Creative



Tekst: nowoczesna STODOŁA


 

więcej