Nowoczesna stodoła

Enough House to najnowszy element farmy architekta o nazwisku Brian MacKay-Lyons, która znajduje się w Nowej Szkocji.
 Pięknie ułożona działka zapewnia widoki na Ocean Atlantycki i służy zarówno jako wiejskie studio firmy Mackay-Lyons Sweetapple Architects, jak i miejsce testowe dla różnych pomysłów architektonicznych firmy. Od ponad 30 lat MacKay-Lyons wykorzystuje klifowe zbocze, by sprawdzać opracowane na nowo formy, materiały i całe budynki. Ten testowy kampus łączy stare z nowym, ponieważ znajdziemy tu też odnowione, zabytkowe budynki, które tworzą spójną całość ze współczesnymi konstrukcjami.

Najnowszy budynek, który stanął na farmie, nazywany jest „Enough House”. To miejsce, w którym można zarówno pracować, jak i wypoczywać. Projekt łączy wszelkie aspekty ekonomiczne odnoszące się do przestrzeni, budżetu, samego projektu, jak również estetyki budynku. Ma ten sam minimalistyczny styl, co stojący obok budynek szkoły z 1830 roku. Szkoła jest niezwykle klasyczna, a jej główny materiał to drewno i tu właśnie zaczynają pojawiać się różnice. Enough House został bowiem stworzony z materiałów, które są całkowicie współczesne: z zewnątrz pojawia się stal Corten, a wewnątrz nie brakuje elementów z zardzewiałej stali. Do rdzawej palety odpowiednio dobrano też inne wykończenia, jak np. barwione deski sosnowe, czy sklejkę, z której wykonano szafki. To wszystko pozwoliło ostatecznie uzyskać zakładany monolityczny efekt.

Prosta forma projektu Enough House nawiązuje do domów kojarzonych z dzieciństwa, a inspiracją do tego projektu była m.in. rezydencja kanadyjskiego artysty folkowego Mauda Lewisa, w której jako dziecko bywał założyciel firmy Mackay-Lyons Sweetapple Architects. Lewis mieszkał w prostym budynku, w którym sypialnia była na górze, a na dole znajdował się jeden pokój z piecem, schodami i oknem, przy którym powstawały prace artysty. W Enough House znalazło się trochę więcej pomieszczeń, ponieważ projekt zawiera kuchnię, przestrzeń dzienną oraz dwie sypialnie.

Nowy budynek odgrywa kluczową rolę w całym kampusie, ponieważ łączy się z innymi konstrukcjami wytyczając ich podwórza. Aby z wnętrza można było podziwiać niezwykłe otocznie budynku, w jednym z rogów umieszczono duże, narożne okno. Od strony południowej na piętrze znalazło się również sporych rozmiarów okno, które pozwala sięgać wzrokiem daleko w kierunku plaży.

Konstrukcję z drewnianymi platformami zaprojektowała córka właściciela firmy, Renee MacKay-Lyons. Ułożenie budynku na serii betonowych podpór pozwoliło, by całość „delikatnie dotykała ziemi”. Projekt swym wyglądem nawiązuje do skromnych, tradycyjnych zabudowań gospodarczych.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Karolina Kurtz-Orecka:
Głównie zachwycają wnętrza i otwarcie przez szklaną ścianę przestrzeni dziennej na otoczenie :) Jednak projekt, jak dla mnie, ma niestety mankamenty funkcjonalne - brak wiatrołapu wychładza istotnie wnetrze, brak na głównym poziomie ustępu powoduje konieczność pokonania schodów aby skorzystać z toalety, co powoduje, że budynek przestaje być przyjazny dla osób choćby z minimalna dysfunkcją ruchu. Mnie osobiście nie podoba się wizualne podcięcie budynku w parterze dobrze widoczne na powyższym zdjęciu - daje wrażenie 'niestabilnej hatki na kurzej stopce', choć może i taki była zamysł, no ale te wnętrza ...... :)
Anna Jasińska:
Piękna rdza w cudnym otoczeniu :)
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Karolina Kurtz-Orecka:
Głównie zachwycają wnętrza i otwarcie przez szklaną ścianę przestrzeni dziennej na otoczenie :) Jednak projekt, jak dla mnie, ma niestety mankamenty funkcjonalne - brak wiatrołapu wychładza istotnie wnetrze, brak na głównym poziomie ustępu powoduje konieczność pokonania schodów aby skorzystać z toalety, co powoduje, że budynek przestaje być przyjazny dla osób choćby z minimalna dysfunkcją ruchu. Mnie osobiście nie podoba się wizualne podcięcie budynku w parterze dobrze widoczne na powyższym zdjęciu - daje wrażenie 'niestabilnej hatki na kurzej stopce', choć może i taki była zamysł, no ale te wnętrza ...... :)
Anna Jasińska:
Piękna rdza w cudnym otoczeniu :)
zobacz ten wpis na FB