Enough House

Enough House to najnowszy element farmy architekta o nazwisku Brian MacKay-Lyons, która znajduje się w Nowej Szkocji.

Pięknie ułożona działka zapewnia widoki na Ocean Atlantycki i służy zarówno jako wiejskie studio firmy Mackay-Lyons Sweetapple Architects, jak i miejsce testowe dla różnych pomysłów architektonicznych firmy. Od ponad 30 lat MacKay-Lyons wykorzystuje klifowe zbocze, by sprawdzać opracowane na nowo formy, materiały i całe budynki. Ten testowy kampus łączy stare z nowym, ponieważ znajdziemy tu też odnowione, zabytkowe budynki, które tworzą spójną całość ze współczesnymi konstrukcjami.

Najnowszy budynek, który stanął na farmie, nazywany jest „Enough House”. To miejsce, w którym można zarówno pracować, jak i wypoczywać. Projekt łączy wszelkie aspekty ekonomiczne odnoszące się do przestrzeni, budżetu, samego projektu, jak również estetyki budynku. Ma ten sam minimalistyczny styl, co stojący obok budynek szkoły z 1830 roku. Szkoła jest niezwykle klasyczna, a jej główny materiał to drewno i tu właśnie zaczynają pojawiać się różnice. Enough House został bowiem stworzony z materiałów, które są całkowicie współczesne: z zewnątrz pojawia się stal Corten, a wewnątrz nie brakuje elementów z zardzewiałej stali. Do rdzawej palety odpowiednio dobrano też inne wykończenia, jak np. barwione deski sosnowe, czy sklejkę, z której wykonano szafki. To wszystko pozwoliło ostatecznie uzyskać zakładany monolityczny efekt.

Prosta forma projektu Enough House nawiązuje do domów kojarzonych z dzieciństwa, a inspiracją do tego projektu była m.in. rezydencja kanadyjskiego artysty folkowego Mauda Lewisa, w której jako dziecko bywał założyciel firmy Mackay-Lyons Sweetapple Architects. Lewis mieszkał w prostym budynku, w którym sypialnia była na górze, a na dole znajdował się jeden pokój z piecem, schodami i oknem, przy którym powstawały prace artysty. W Enough House znalazło się trochę więcej pomieszczeń, ponieważ projekt zawiera kuchnię, przestrzeń dzienną oraz dwie sypialnie.
 

Nowy budynek odgrywa kluczową rolę w całym kampusie, ponieważ łączy się z innymi konstrukcjami wytyczając ich podwórza. Aby z wnętrza można było podziwiać niezwykłe otocznie nowoczesnej STODOŁY, w jednym z rogów umieszczono duże, narożne okno. Od strony południowej na piętrze znalazło się również sporych rozmiarów okno, które pozwala sięgać wzrokiem daleko w kierunku plaży.

Konstrukcję z drewnianymi platformami zaprojektowała córka właściciela firmy, Renee MacKay-Lyons. Ułożenie budynku na serii betonowych podpór pozwoliło, by całość „delikatnie dotykała ziemi”. Projekt swym wyglądem nawiązuje do skromnych, tradycyjnych zabudowań gospodarczych.

Lokalizacja: Nowa Szkocja, Kanada

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Czytaj więcej

Zobacz podobne