Expansion of the American School of the Hague

Firma Kraaijvanger powiększyła The American School of The Hague w mieście Wassenaar w Holandii o miejsce przeznaczone dla najmłodszych dzieci.

Projekt obejmował tylko część otoczenia farmy, na której znajduje się kilka budynków. Odnowiono istniejący tu dom z XVI wieku o nazwie 'Ter Weer', który teraz stał się częścią nowego kompleksu.

Szkoła może przyjąć 230 dzieci w wieku od 0 do 6 lat i obejmuje żłobek, dwanaście sal lekcyjnych, salę gimnastyczną oraz pomieszczenie wielofunkcyjne. Wejście zostało zaprojektowane w formie dużego, szklanego serca, które łączy farmę ze „stodołą”.
Architekci skupili się na stworzeniu dialogu między tym, co stare i nowe. Ten dialog między dwoma budynkami można „doświadczać” od wewnątrz i na zewnątrz. Dobudówka została nieco cofnięta, by nie zaburzać całego projektu, a swymi materiałami nawiązuje do dawnej stodoły, dzięki zastosowaniu dużej ilości drewna, zarówno w konstrukcji, jak i elewacji zewnętrznej.

W nowej „STODOLE” mieszczą się wszystkie sale lekcyjne oraz biblioteka. Ze względu na pochyły teren, nawet sale na najniższym poziomie mają sporą ilość naturalnego światła. Architekci zwrócili szczególną uwagę na to, by wszystkie pomieszczenia były odpowiednio doświetlone, powstawały wyłącznie ze „zdrowych” materiałów i wchodziły w bezpośrednie relacje ze swym naturalnym otoczeniem.

Pozostałe budynki „farmy” zawierają jadalnię dla 100 dzieci, kuchnię, żłobek, salę artystyczną oraz pomieszczenia, które pełnią funkcje administracyjne szkoły. W osobnym budynku urządzono salę gimnastyczną, przebieralnię oraz kolejną stołówkę/klub dla miejscowego stowarzyszenia piłki ręcznej.

Nowy budynek został zaprojektowany jako dwa, zazębiające się elementy z pochyłymi dachami, które pasują również do wiejskiego charakteru całego otoczenia. Duże okno w sali gimnastycznej wychodzi na łączący elementy mostek i pozwala dzieciom spojrzeć na zewnętrzne tereny przeznaczone do gry i zabawy.

Wokół szkoły zorganizowano kilka boisk i placów zabaw, które pasują do różnych grup wiekowych. Projektem części zewnętrznej zajęło się studio Van Ginneken, które zadbało nie tylko o zieleń, ale też miejsca do wypoczynku i nauki na świeżym powietrzu. Żywopłoty, ogrodzenia oraz nierówności terenu wprowadzają przyjazny podział między poszczególnymi placami.

Budynek jest w pełni zintegrowany ze swym naturalnym otoczeniem i krajobrazem. Projekt otoczenia, podobnie jak sam budynek szkoły, miał spełniać określone cele, które wiążą się z zabawą i edukacją. Dzieci mają się tu uczyć poprzez zabawę dlaczego równowaga w przyrodzie ma znaczenie. Wykorzystując wodę i naturalne materiały nauczyciele mogą np. pokazać jak można produkować energię.

Lokalizacja: Wassenaar, Niderlandy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne