Farma Veddw w walijskim Monmouthshire

Farma Veddw to odnowiony, wiktoriański dom z kamienia, położony w ustronnym miejscu na terenie doliny rzeki Wye, objętym szczególną ochroną. Dawny budynek, który powstał na bazie małej chaty, pełen był ciasnych przestrzeni odseparowanych od wspaniałego ogrodu.

Renowacja zabudowań, którą zaprojektowała firma Hall + Bednarczyk Architects, doprowadziła do powiększenia, a w wielu przypadkach także przeniesienia kluczowych pomieszczeń w domu, dzięki czemu powstała seria rodzinnych, połączonych ze sobą przestrzeni.

Nowa, znacznie powiększona kuchnia kończy się ścianą przesuwnych, szklanych drzwi, które tworzą bezpośrednie połączenie z terenami schodzącymi do malowniczego jeziora, w którym hodowane są pstrągi. Nowa sypialnia główna ulokowana jest na pierwszym piętrze. To wyciszona, spokojna, ale też jasna przestrzeń, z której można podziwiać piękne widoki na ogród.

Obok odnowionego domu powstał też budynek dodatkowy o stalowej konstrukcji, którą z zewnątrz obłożono drewnem cedrowym. Mieści on garaż i pomieszczenia gospodarcze, a za przeszkloną ścianą na pierwszym piętrze znajduje się biuro z dużym balkonem i widokiem na jezioro.

Cały projekt w pełni odpowiada na wszystkie życzenia właścicieli farmy, którzy chcieli nadać bardziej współczesny charakter starym zabudowaniom. Jednocześnie chcieli jednak złożyć hołd naturalnemu otoczeniu farmy, podkreślając kamienną elewację dawnego domu.

Lokalizacja: Monmouthshire, Walia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne