Farma

Godzinę jazdy od Toronto, na rozległych łąkach południowo-zachodniej części regionu Ontario, znajduje się Farma o powierzchni 26 hektarów. To zaciszne miejsce służy jako miejsce wakacyjnego i weekendowego odpoczynku dla właściciela, jego dorosłych dzieci i sporej grupy przyjaciół i dalszej rodziny. Powstało tu idealne, całoroczne zacisze, które pozwala zapomnieć o zgiełku wielkiego miasta.

Farma to kilka różnych budynków i konstrukcji, rozrzuconych po całej posiadłości pośród pięknych, naturalnych krajobrazów. Wszystkie zabudowania nawiązują jednak do historii i fizyczności swej lokalizacji, wzmacniając jednocześnie relacje wnętrz z ich otoczeniem.

Główny dom tej dużej nieruchomości stoi na niewysokiej grani, ciągnąc się od południa na północ. Długa elewacja od wschodu otwiera się na poranne słońce i piękne, falujące w oddali wzgórza, porośnięte gęsto drzewami. Istniejący na farmie staw skupia rodzinne aktywności w niższej części działki. Staw przechodzi w wijącą się dalej rzekę, który przecina farmę na dwie części, kryjąc się pomiędzy drzewami.

Główny dom oddalony jest o ok. 60 m od żwirowej drogi dojazdowej, która przechodzi w długi podjazd. Stromy dwuspadowy dach jest zwieńczeniem długiej formy budynku, która sugeruje nowoczesną interpretację tradycyjnej, rodzimej architektury. Cały budynek ma długość 46 metrów i ciągnie się od garażu po sypialnię główną właścicieli. Pośrodku znajdują się przestrzenie publiczne i bardziej prywatne, ułożone sekwencyjnie. Dodatkową prywatność wprowadza oddzielenie pomieszczeń sypialnych, wśród których uprzywilejowane miejsce zajmuje luksusowy apartament o podwójnej wysokości z sypialnią główną. Wychodzi on na południe i zakończony jest prywatnym patio. Dwie pozostałe sypialnie znajdują się na piętrze, a z kolei przestrzeń loftowa nad garażem służy jako studio artystyczne właściciela, które w razie potrzeby zamienia się w osobny apartament dla gości.

Długa bryła nowoczesnej STODOŁY sprawiła, że architekci zaplanowali w niej wiele punktów wejściowych. Główne wejście znajduje się od strony zachodniej, ale dla równowagi od wschodu stworzono przeszkloną ścianę, którą można otworzyć, by wyjść na duże zewnętrzne patio. Po stronie północnej urządzono jadalnię, która ciągnie się na całą szerokość budynku i może pełnić różne funkcje. Kiedy przesuwne drzwi zostaną zamknięte, miejsce staje się bardziej prywatne i jest idealne na niewielkie, rodzinne lub przyjacielskie spotkania. Kiedy drzwi po obu stronach zostaną otwarte, pokój łączy się z otoczeniem zewnętrznym, działając jak przewiewna przestrzeń pośrednia, tzw. breezeway.

Architekci z firmy Scott Posno Design nie skupili się jednak tylko na głównym domu, ale ich zamiarem było stworzenie całej „Farmy”. Zgodnie z takim założeniem powstała tu cała seria budynków, które mają maksymalnie wykorzystywać wszystkie cechy tego naturalnego otoczenia, tworząc jeszcze silniejsze więzy z przyrodą. Tuż obok nowoczesnej STODOŁY powstał więc Ogród Zen do medytacji, jogi lub czytania. Nieco dalej urządzono basen zewnętrzny z jacuzzi oraz miejscem na ognisko. Tuż obok znajdują się pomieszczenia gospodarcze na różne ogrodowe i basenowe akcesoria oraz dodatkowy apartament gościnny. 

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne