Farmer’s House AR Design Studio

Brytyjski azyl, czyli Farmer’s House

Farmer’s House służy jako brytyjski azyl dla klientów studia architektonicznego AR Design Studio, którzy wracają na angielską wieś, aby zająć się swoim gospodarstwem. Położony na prywatnej posiadłości w najbardziej wysuniętej na zachód części Parku Narodowego South Downs, jego kluczową cechą jest wiejska lokalizacja domu. Architekci z AR Design Studio zostali poproszeni o dodanie w pełni samodzielnego aneksu, który byłby przestrzenią dla ich dzieci i wnuków.

Zespół AR Design Studio zaproponował rozszerzenie i zmianę stylizacji, która otula Farmer’s House. W efekcie powstała jednolita i elegancka forma. Przeszłość i teraźniejszość bryły łączą przeszklone połączenia istniejącego domu z nową dobudówką. Aneks, położony od wschodu, otoczony jest dużą zadaszoną jadalnią na świeżym powietrzu i strefą relaksu. Taras i basen, rozmieszczone centralnie przed domem, połączone są rozpostartym na całej długości zadaszeniem. Niczym pergolą, tworząc wrażenie salonu w ogrodzie. Rozciąga się ona wokół istniejącego domu i ciągnie się dalej na zachód od projektu, zapewniając dodatkowe zadaszoną przestrzeń do siedzenia. Zadaszenie to zawiera liczne otwory i elementy częściowo zacieniające, które zapewniają ochronę elewacji południowej z delikatnymi drewnianymi oknami.

Wizualnie nowa bryła Farmer’s House pojawia się jako jeden budynek, z przytulną kuchnią, salonem i jadalnią, pomieszczeniem gospodarczym oraz dwiema z trzech sypialni na parterze. W boazerii wycięto niewielkie szczeliny, aby wprowadzić naturalne światło, ale ich rozmiar jest skromny, aby chronić pomieszczenia przed widokiem z podjazdu. Geometrię elewacji pokryto włóknem cementowym, co zapewnia większą prywatność jadalni. Podziemna przestrzeń omija bryłę wizualną, która mogłaby zmienić proporcje istniejącego domu i obejmuje sypialnię, pomieszczenie gospodarcze i dwustanowiskowy garaż.

Lokalizacja: Hampshire, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne