Nowoczesna stodoła

Gospodarstwo Santo Antonio do Leite. Koncepcja tego projektu zrodziła się z potrzeby klientów, jaką było zachowanie starej i niewielkiej zabudowy z kamienia oraz kilku murów, również starych, znajdujących się na terenie działki. Wzięto pod uwagę usytuowanie pomieszczeń w stosunku do promieni słońca oraz dominującego kierunku wiatru. Ponadto, dom stanowi integralną część przestrzeni, wyznaczonej przez ruiny z kamienia, nadające mu odpowiedni kontekst.
Całość zabudowy tworzą trzy różne, połączone ze sobą konstrukcje. Struktura każdej z nich odpowiada pełnionej przez nią funkcji. Mniejsza zabudowa wykonana jest ze starego drewna i kamienia. Elementem łączącym jest struktura wykonana z płyty betonowej, wspartej na wysuniętych na końcach, metalowych słupach z dopełnieniem z hartowanego szkła. I wreszcie, w nawiązaniu do rustykalnej atmosfery miejsca, część przestrzeni domu ma powierzchnię murowaną, połączoną ze starym drewnem.

Rezydencja w kształcie litery „L” obraca się wokół środka ciężkości, w którym celowo umieszczono teren rekreacyjny. Jeżeli chodzi o rozmieszczenie pomieszczeń, usytuowany w starszej części domu salon nabrał wyrazistości w wyniku usunięcia jednej ze ścian, przez co nawiązał on dialog z nowo wybudowaną częścią. Lekki i przejrzysty charakter pawilonu ze stali i szkła umożliwia dostęp do powierzchni, którą zajmują pokoje, usytuowane w najbardziej oddalonej części domu.
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej