Forestry Pacov Administration Lodge autorstwa 20-20 Architekti oraz Vyšehrad Atelier

Forestry Pacov Administration Lodge

Budynek administracji leśnej – Forestry Pacov, to obiekt gospodarki leśnej spółki Pacovská lesní s.r.o. Znajduje się w głębi lasu w rejonie Na Šimpachu, na południowy zachód od miasta Pacov. Teren w miejscowości Na Šimpachu był i jest wykorzystywany jako kompostownia z kompleksowym systemem zbiórki i utylizacji odpadów. Leśniczówka położona na skraju lasu dopełnia cały teren i nadaje mu inny wymiar – walory funkcjonalne i estetyczne.

Forestry Pacov – jedyna w swoim rodzaju leśniczówka

Budynek o powierzchni 485 m² zaprojektowano pragmatycznie z myślą o funkcjonalnym wykorzystaniu poszczególnych przestrzeni. Forestry Pacov ma klasyczny archetypowy kształt, utworzony przez parę prostopadłościennych brył nakrytych dwuspadowym dachem. Oba budynki połączono ze sobą pod kątem holem łączącym. Wyznaczają one przestrzeń dziedzińca. Pierwsza, dominująca wizualnie bryła pełni funkcję administracyjną. Druga służy jako zakład obróbki drewna z zapleczem socjalnym dla pracowników pracujących w lasach.

Projekt Forestry Pacov nawiązuje do tradycji typologii architektonicznej budynków leśnych i gospodarczych. Zarówno w kształcie, materiale, jak i funkcjonalności. Głównym celem było postępowe i współczesne przedstawienie tradycyjnej morfologii (w obróbce detali, użytych materiałów i ich kombinacji). Główne materiały zatem zaprojektowano z tradycyjnym dachem dwuspadowym, ale w całkowicie abstrakcyjnym kształcie bez zakładek dachowych.

Aspekt techniczny

Te główne bryły są obłożone całopowierzchniową okładziną z desek modrzewiowych, co jest charakterystyczne dla budynków leśnictwa na tym specyficznym terenie. Deski modrzewiowe pokrywają również dach – budynek jest więc „rzeźbiony” z drewna modrzewiowego. Lukarny o prostych kubicznych kształtach wyrastają z dachów z daszkami, również pokrytymi modrzewiowymi deskami. Łączące lobby zaprojektowano w przeciwieństwie do głównych materiałów. Hol stworzono z przeszkleń oraz pokryto blachą. Elewacje części technicznej budynku otynkowano (również tradycyjny element wiejskiej chaty) i wyposażono w parę dużych przesuwnych drzwi. Umożliwia to wjazd i przenoszenie sprzętu leśnego.

We wnętrzach Forestry Pacov w surowym kolorze widoczne są prefabrykowane elementy żelbetowe – panele sufitowe i schody. Widoczne są również niektóre instalacje wewnętrzne. Do wnętrz wybierano bardzo trwałe materiały o elementarnej estetyce i uroku w prostocie. Zewnętrzne powierzchnie przeładunkowe i parkingowe utwardzono kostką granitową.

Podział pomieszczeń Forestry Pacov

Główne wejście do budynku to hol łączący część administracyjną z techniczną. Z brukowanego dziedzińca prowadzą zewnętrzne schody na poddasze, gdzie mieszczą się biura nadleśnictwa. Główne wejście do budynku na parterze połączone jest sienią wejściową, z której jest dostęp do obu skrzydeł budynku. Skrzydło południowe jest administracyjne i zawiera trzy biura (dyrektora, sekretarza i leśniczego).

Biura uzupełnia duża sala konferencyjna z przeszkloną ścianą i loggią, otwartą na las. Skrzydło północne pełni funkcję zakładu przetwórstwa drewna, a także mieści zaplecze dla pracowników – znajdują się tu szatnie, łazienki i toalety, a także salon i pomieszczenie na wyposażenie techniczne budynku. W drugiej połowie skrzydła północnego znajduje się zaplecze techniczne urządzeń do obróbki drewna i urządzeń przeładunkowych, warsztaty serwisowe oraz magazyn. Na poddaszu skrzydła północnego znajdują się pomieszczenia dla pracowników sezonowych, do których prowadzą stalowe schody.

Lokalizacja: Pacov, Czechy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne