Fort Keepers Residence

W 2009 roku architekt Eek en Dekkers otrzymał zlecenie zaprojektowania budynku, który miał służyć opiekunom fortu w Uitgeest w Holandii. Ze względu na pewne zmiany organizacyjne, projekt nie został jednak zrealizowany. Kiedy w 2015 roku pomysł powrócił, okazało się, że wcześniejsze plany również ożyły, a architekt otrzymał propozycję, by rozwinąć je jeszcze bardziej. W taki sposób narodził się ostateczny projekt, który został wcielony w życie.

Nowy budynek opiera się na założeniu, że zamieszka w nim na stałe jeden z opiekunów, więc główny cel uległ nieco zmianie. Budynek miał być domem, który będzie spełniał wymogi obecnych czasów, jednocześnie inspirując się swym otoczeniem.
Punktem wyjściowym dla projektu był fakt, że oryginalny budynek, który służył opiekunom tego miejsca, był w całości wykonany z drewna. W tym przypadku jednak drewniane belki zostały połączone z blachą. Drewno służy jako konstrukcja, a blacha wspomaga jego wykończenie. Całość miała naśladować sposób, w jaki wojsko buduje swe prefabrykowane domy.
Eek en Dekkers skupił się na rozwinięciu powyższych założeń konstrukcyjnych, jednocześnie dopasowując je do współczesnych potrzeb mieszkaniowych. Projekt był wciąż udoskonalany, aby spełniał swe funkcje, nie tracąc jednak swego charakteru. W efekcie powstał budynek z drewnianych belek, paneli i desek, połączonych z elementami metalowymi. Kolory dobrano tak, by całość pasowała do charakteru budynku i jego otoczenia. Dom jest nowoczesny, ale jednocześnie klasyczny, zarówno pod względem zastosowanych technik budowlanych, jak i jego ostatecznego wyglądu.

Lokalizacja: Uitgeest, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne