Nowoczesna stodoła

Kreatywny zespół angielskiej firmy architektonicznej Studio Weave zaprojektował dwa drewniane pawilony, które nazwano „Freya i Robin”.
 Budynki powstały w roku 2009 w zachwycających okolicach Kielder Water and Forest Park i są architektoniczną interpretacją baśniowej historii miłosnej.

Kielder Water and Forest Park został stworzony po to, by promować zrównoważony rozwój, stając się miejscem czynnego wypoczynku, zapewniając możliwości edukacyjne oraz promując sztukę. W tym miejscu znajduje się też największe sztuczne jezioro w Europie, które zostało stworzone przez człowieka. Studio Weave otrzymało zlecenie, by stworzyć tu miejsce wypoczynku nad brzegiem wody.

Architekci ze Studia Weave zdecydowali się stworzyć scenerię dla „wymyślonej baśni”. Budowle musiały mieć formę żartobliwą, ale funkcjonalną. Dwa budynki ustawiono na przeciwnych granicach parku i zwrócono przodem do siebie, tworząc iluzję „magicznego połączenia ponad wodą”.

Pawilon Frey ma wyszukaną, rzeźbioną, drewnianą konstrukcję i ustawiony jest na południowym brzegu. Ze względu na miejsce łatwiej było stworzyć różne elementy w fabryce i następnie przewieźć je na nad jezioro, gdzie zostały złożone.

Z kolei na północnym brzegu powstał mniej wyszukany pawilon, który jest też moim ulubionym. Pawilon Robin ma równie prostą formę, co Frey, ale jego dach i ściany obite są drewnianą „płytką”. W przeciwieństwie do swego bliźniaka, ten budynek powstał głównie na miejscu, a większość prac przeprowadził miejscowy budowlaniec, Gavin Tremble.

Poza swą artystyczną inspiracją, pawilony musiały sprostać też ostrym wymaganiom technicznym, musiały być dostępne przez cały rok i musiały być wytrzymałe nie tylko na różne warunki atmosferyczne, ale także na użytkowanie publiczne. Praca Studia Weave została doceniona przez specjalistów z pbranży, a projekt otrzymał nagrodę Wood Awards oraz wyróżnienie w konkursie European Copper in Architecture Awards. Bez wątpienia projekt doceniają także zakochani, ponieważ miejsce stało się ulubioną lokalizacją dla planujących zaręczyny.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Studio Weave



Zdjęcia: Peter Sharpe, David Williams



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej