Fungarth Cottage Mary Arnold-Forster Architects

Fungarth Cottage szkockim zespołem STODÓŁ

Szkocka praktyka architektoniczna Mary Arnold-Forster Architects zaprojektowała zespół małych STODÓŁ. Bryły skupiają się wokół ogrodu z dzikimi kwiatami w wiejskim krajobrazie Szkocji. Fungarth Cottage, bo taką nazwę nosi ten projekt, w swych wnętrzach zawiera zarówno biuro, jak i dom dla jego właściciela.

Fungarth Cottage kompleksem STODÓŁ

Położony w małej wiosce Fungarth, Dunkeld, dom i biuro znajdują się obok dawnej chaty miejscowego gospodarza, który znany był z orania okolicznych pól. Fungarth Cottage zaprojektowało studio Mary Arnold-Forster Architects. Zamiast wypełniać teren jednym budynkiem, zabudowę podzielono na kilka budynków, luźno otaczających dziedziniec. Są one sukcesywnie oddawane od 2017 roku i obejmują szklarnię i drewniany sklep kajakowy oraz dom i biuro.

„Miejsce, na którym znajdowała się dawna chata oracza, zostało zakupione wraz z istniejącą aplikacją planistyczną dla kwadratowego domu położonego pośrodku działki”. Spieszą z odpowiedzią architekci ze studia wyjaśnia Mary Arnold-Forster Architects. „Projekt zmodyfikowano, aby stworzyć „ogrodzony ogród” wychodzący na południe. Z nowym modrzewiowym domem na północy, tekturowym biurem na wschodzie oraz szklarnią na zachodzie”.

Przestrzeń oraz technikalia

Dwukondygnacyjny Fungarth Cottage i parterowe budynki biurowe zaprojektowano w formach przypominających STODOŁY, które nawiązują do tradycyjnych struktur tego obszaru. Budynki umiejscowiono w kontekście z tradycyjną skalą, usytuowaniem i bryłą. Co więcej, cechują się współczesnym stylem. Część mieszkalną całkowicie obłożono poziomymi deskami modrzewiowymi. Na parterze ulokowano kuchnię i część wypoczynkową, która otacza piec opalany drewnem i otwiera się na centralny ogród przez przesuwane szklane drzwi.

Klatka schodowa z grubą, betonową balustradą prowadzi na pierwsze piętro, gdzie pod dwuspadowym sufitem znajduje się prześwietlony dachem salon, gabinet, sypialnia i łazienka. Parter wykończono kruszywem w stylu lastryko z lokalnego kamieniołomu. Z kolei na piętrze zastosowano woskowane deski sosnowe, uzupełnione o stolarkę ze sklejki brzozowej.

Biuro obok w całości pokryto płytami z włókno-cementu falistego, a dwuspadowy sufit tworzy wysoką i jasną przestrzeń studyjną wypełnioną biurkami. Odwracając się od modrzewiowego mieszkania, biuro wychodzi przez okna na południe i na pierwotny budynek gospodarczy. Sklep kajakowy naprzeciw mieszkania działa jak drewniany ekran, który pomaga zminimalizować widok, podczas gdy granicę terenu od północy wyznacza proste metalowe ogrodzenie z siatki.

Lokalizacja: Dunkeld, Szkocja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne