Nowoczesna stodoła

Ten projekt to zbiór nowych budynków w stylu „gospodarskim”
, znajdujących się na granicy ogrodu głównego budynku mieszkalnego oraz łąki, która znajduje się dalej. Całość mieści się w małej wiosce w hrabstwie Northamptonshire w Wielkiej Brytanii.

Właściciele prosili o rozbiórkę istniejącego tu garażu, schowka i pozostałości starego chlewu. W ich miejsce miało powstać „studio” z niewielkim aneksem kuchennym i łazienką, gdzie można „uciec” na weekend, pomieszczenie gospodarcze z miejscem na biuro, wiatą i cieplarnią.
Traktując jako wskazówkę ściany starego chlewu, postawiono kilka nowych ścian o różnej wysokości i różnym ułożeniu wapienia, z którego zbudowany jest dom główny, a który jest materiałem dominującym w Warmington i innych wioskach Northamptonshire.

Nowe budynki wyrastają z tych ścian, a czasami „przepływają” nad nimi, lub wręcz na nich „wiszą”. Wykorzystując na różne sposoby ograniczoną paletę surowych materiałów „gospodarczych”, drewno modrzewiowe (pionowo ułożona okładzina o różnej szerokości , gont i obramowanie dachu wiaty), aluminiową blachę falistą oraz stal Cor10, architekci uzyskali luźny, nieformalny styl budynków, dopasowując je do otoczenia i istniejących wcześniej ścian.

Wewnątrz studia ponownie wykorzystano pionową, drewnianą okładzinę o różnej szerokości, choć tu ma ona bardziej planowe ułożenie i jest zabezpieczona, by nie zmieniała swego koloru. Drewno połączone jest na styk, by mogło pracować i by z czasem pojawiały się naturalne pęknięcia i rysy.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Ashworth Parkes Architects
Foto: Justin Paget Photography
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej