Garden House

Angielski Garden House

Położony w tajemniczym georgiańskim ogrodzie otoczonym murem i na pięknie zagospodarowanym terenie o powierzchni około pół akra Garden House projektu Alan Joyce Architects to perła w koronie Westhorpe.

Doświadczenie natury w Garden House

Ponad 20 lat temu Anna i Allan Joyce (odpowiednio architekt krajobrazu i architekt) postanowili zbudować swój rodzinny dom na pół akra w Westhorpe w Anglii, z otoczonym murem ogrodem. Mieli pięcioro małych dzieci, a ich marzeniem było zbudowanie kompleksu, który na każdym kroku oferowałby radość z obcowania z naturą. Oboje współpracowali przy projekcie. Po dwóch latach ukończono Garden House. Prawie 465m2 domu z siedmioma sypialniami z antresolami, balkonami, oranżerią, która zaciera granicę między wnętrzem i na zewnątrz. Nie wspominając o wielopoziomowym, wielofunkcyjny ogrodzie, który zachęca do odkrywania i zabawy.

„Nie chciałam, żeby cały ogród widziano z jednego miejsca. Chciałem, żeby był intrygujący jak dom. Znajduje się w pięknym, wysokim ceglanym murze, co samo w sobie jest tajemnicą. Chciałam, żeby ta tajemnica znalazła odzwierciedlenie w ogrodzie – opowiada Anna. „Ogród to seria pomieszczeń utworzonych z żywopłotu cisowego i skrzynkowego. Daje to całoroczną strukturę ogrodu ze strategicznie zaprojektowanymi przebłyskami na następny obszar. Od strony wiaty i wejścia dom wydaje się skromnym jednopoziomowym budynkiem, aczkolwiek z dużym urokiem.

Ogród versus dom

Cechą charakterystyczną domu jest oranżeria, która celebruje życie wewnątrz i na zewnątrz. Sprawia, że jawi się jako salon w ogrodzie. Co ważniejsze, zaprojektowano ją z myślą o efektywności energetycznej. Dwuipółpiętrowa oranżeria wychodząca na południe jak można się spodziewać po każdej szklarni, w słońcu może być bardzo gorąca. W chłodniejszych porach roku ciepło to jest wychwytywane przez masę termiczną budynku, a następnie ponownie wypromieniowywane w nocy. W miesiącach letnich ciepło jest wykorzystywane do tworzenia ruchu powietrza za pomocą „efektu komina”. Mianowicie chodzi o gorące powietrze unoszące i wciągające powietrze do komina termicznego.

Najniższa część ogrodu to mały dziedziniec przed podziemnymi sypialniami. Kamienna posadzka biegnie od wewnątrz na zewnątrz, łącząc dom z ogrodem. Schody ze stali ocynkowanej prowadzą z dziedzińca w piwnicy na dolny trawnik, pod którym znajduje się studnia. Ta woda pompowana jest do domu w celu spłukiwania toalet i podlewania roślin.

Garden House to bryła zaprojektowana z myślą o wysokiej efektywności energetycznej. Wewnętrzna przestrzeń mieszkalna jest częściowo osłonięta ziemią, aby oszczędzać ciepło i energię. Szklane ściany i sufity o podwójnej wysokości zachęcają do doskonałej jakości naturalnego światła i gromadzenia energii słonecznej. Lokalizacja na południowo-zachodnich obrzeżach miasta Southwell zapewnia łatwy dostęp do okolicznych terenów wiejskich i dobre połączenia z Nottingham.

Ustronne wejście daje poczucie tajemnicy, a z otoczonego murem dziedzińca widać niewielką część domu. Prywatny podjazd prowadzi do osłoniętej wiaty, która jest dostępna dla kilku samochodów do zaparkowania w sąsiedztwie domu. Istnieje również skład drewna, składzik na zewnątrz i mniejszy ogród na dziedzińcu od frontu.

Technikalia

Po wejściu stopniowo odsłania się dynamiczny układ domu. Obiekt zaprojektowano z myślą o życiu rodzinnym, rozrywkowym i spokojnym miejscu. Swobodnie płynące pomieszczenia ogólnodostępne doskonale równoważą cichsze, odbijające światło obszary. Dzięki temu, że południową stronę domu zbudowano prawie w całości ze szklanych ścian o podwójnej wysokości, obramowanych dębowymi ramami, zapewnia wyjątkowe naturalne światło w całym budynku i bezproblemową wizualną relację z ogrodami.

Parter składa się z połączonych ze sobą salonów i jadalni. Kuchnia jest otwarta i towarzyska, z szafkami wykonanymi na zamówienie i wolno stojącymi blatami. Przylegająca spiżarnia zapewnia doskonałe miejsce do przechowywania, a podłoga z litego dębu biegnie pod stopami. Drewniany stojak na wino nad szafkami kuchennymi pełni również funkcję schodów, które prowadzą do ogrodu ziołowego na dachu, z widokiem na otwarte pola ponad georgiańskimi murami. To słoneczne, podwyższone miejsce na poranną kawę lub rozkoszowanie się zachodem słońca w delikatnym wieczornym świetle, które pada po tej stronie domu w późniejszych godzinach.

Przestrzeń Garden House

Salon jest ciepłą i przyjazną przestrzenią, z piecem opalanym drewnem w sercu pokoju i ścianami z pomalowanej na biało cegły. Szklane drzwi otwierają się bezpośrednio na ogród z jednej strony, a drugi zestaw szklanych drzwi otwiera się na górną oranżerię.

Sześć z siedmiu części sypialnych znajduje się na niższym poziomie domu, każdy o odpowiednich proporcjach, prywatny i dźwiękoszczelny pokój przylegający do przepięknie oświetlonego korytarza. Skośny szklany sufit nad głową pozwala dramatycznym odłamkom światła przedostać się na dolną kondygnację, wraz z ręcznie wykonanymi drewnianymi włazami, które mogą przesłonić światło lub zachować ciepło w zimie.

Główna sypialnia, usytuowana na drugim końcu parteru, ma łazienkę i ma dostęp do prywatnego dziedzińca. Siódma sypialnia jest ustawiona niezależnie pod okapem, zacisznym miejscem dla odwiedzających gości. Warsztat wewnętrzny, dostępny z wnętrza domu lub z garażu znajdującego się poniżej, oferuje dużą wszechstronność, dzięki czemu jest doskonałą domową przestrzenią do pracy lub kreatywnym studiem.

Lokalizacja: Westhorpe, Anglia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne