Górska chata we włoskich Dolomitach

W 2015 roku firma Peter Pichler Architecture i architekt Pavol Mikolajcak wygrali konkurs na projekt nowej, górskiej chaty na wysokości 2 tysięcy metrów we włoskich Dolomitach. Nowa chata jest całkiem spora, mieści dużą restaurację i znajduje się tuż obok kolejki linowej Oberholz w Obereggen, dzięki czemu ma bezpośrednie połączenie ze stokiem narciarskim. 

Podparta na wspornikach konstrukcja wyrasta ze zbocza przypominając z daleka przewrócone drzewo z trzema grubymi gałęziami, które wchodzą w symbiozę z otaczającym budynek krajobrazem. Każda z tych „gałęzi” zwrócona jest w jednym z trzech najważniejszych kierunków i zakończona jest dużym przeszkleniem, które tworzy ramy dla górskich widoków podziwianych z wnętrza chaty. Opadający kształt dachu zainspirowany jest typowymi budynkami, które od dawna pojawiały się w tym rejonie, ale rozgałęzienia powierzchni dachu i jego złożona konstrukcja od wewnątrz przedstawiają nową, współczesną interpretację klasycznej, górskiej chaty.

Wnętrze definiuje złożone, krzywoliniowe, odsłonięte ułożenie drewna, które stopniowo przyjmuje inny kolor na ścianach, tworząc tzw. „kieszenie”, zapewniające większą prywatność. Można to uznać za nową interpretację otwartej przestrzeni znanej jako klasyczny „Stube”, popularnej w typowych konstrukcjach tego regionu.
Cały budynek zbudowany został z drewna: elementy konstrukcyjne oraz wnętrze to świerk, fasada to modrzew, a meble są dębowe. Wszystkie te gatunki drzew są typowe dla regionu. Całość tworzy jednorodną rzeźbę z miejscowych materiałów.

Główny poziom budynku to restauracja główna i bar/kawiarnia. Sam bar znajduje się obok wejścia i jest bezpośrednio połączony z restauracją. Na tym samym poziomie znajduje się też kuchnia oraz strefa lodówek. Toalety główne, pomieszczenia dla pracowników oraz urządzenia techniczne są na poziomie niższym. Na zewnątrz można usiąść na dużym tarasie, który znajduje się od strony południowo-zachodniej.

Lokalizacja: Obereggen, Prowincja Bolzano – Południowy Tyrol, Włochy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne