Nowoczesna stodoła

Domek letniskowy dla młodej rodziny.
Działka znajduje się na szwedzkiej wyspie Gotlandia na Morzu Bałtyckim i otoczona jest otwartą przestrzenią od strony północnej i niskim lasem na południu. Miejscowe tradycje budowlane są bardzo ważne w tym regionie i takie podejście do nich miał też architekt i klient.

Wąskie pomieszczenie zaprasza do wnętrza światło i sprawia, że przyroda staje się częścią jego wystroju. Smołowane deski sosnowe, którymi pokryto nie tylko dach, ale też ściany zewnętrzne, dodają charakteru budynkowi. Rozciągają się również na sypialniach i łazience, a także w pokoju gościnnym i części salonu wewnętrznej i zewnętrznej. Z czasem dach i fasada zyskają dokładnie taki sam ciemny kolor.

Ściany wewnętrzne, podłogi, sufity i kuchnia zrobione są z lokalnego drewna sosnowego. Zewnętrzne przedłużenie salonu zaprojektowane jest z myślą o mało stabilnym letnim klimacie szwedzkim, w którym nie brakuje deszczu, słońca i wiatru. Ruchome panele zewnętrzne w razie potrzeby chronią od wiatru lub słońca i wykorzystywane są także wtedy, gdy trzeba całkowicie zamknąć dom.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej