Grafham Water House

Modernistyczny sznyt w starej duszy Grafham Water House

Tradycyjny dom w stylu wiejskim upiększono przeszkleniami, dzięki czemu ceglana bryła wpisuje się w kanwę nowoczesnych STODÓŁ. Grafham Water House modernistyczny sznyt zawdzięcza studiu Nicolas Tye Architects.

nowoczesna STODOŁA położona jest na skraju Grafham Water – ważnego miejsca biologiczno-kulturowego Anglii, dzięki czemu z budynku, a w szczególności z górnego tarasu rozpościerają się fenomenalne widoki. Grafham House umiejscowiono tak, by dłuższy bok, a zarazem część codzienno-sypialniana, wychodziła na jezioro. Dolny taras oraz część codzienna stanowią swoisty dodatek do istniejącej ceglanej budowli. Wyłaniającą się przeszklona część pokryto płaskim metalowym dachem. Od niego odchodzą przeszklenia, bez ram, stanowiące czystą formę niezakłócającą przyjemności chłonięcia otoczenia.

Wnętrze i zewnętrze Grafham Water House

Wnętrze – otwarty plan – oferuje hojnie rozbudowaną kuchnię, która dzieli przestrzeń z jadalnią oraz przestronnym salonem – poznajecie te designerskie fotele z podnóżkiem? To kultowe Eames Loungers. Okna – bez ram – zalewają wnętrze naturalnym światłem, równocześnie tworząc iluzję bycia-na-zewnątrz. Piętro stanowi przestrzeń dla potrójnego apartamentu sypialnianego. Całość scala zachodnia orientacja oferująca zapierające dech widoki. Wyobraź sobie popołudnia zanurzone w kąpieli słonecznej i leniwe zachody słońca obserwowane z Grafham Water House.

Poza szkłem, materiały starannie dobrano, aby uzupełniać i kontrastować z istniejącym budynkiem wiejskim. Odzyskane cegły i płytki tworzą swoistą fuzję z wielkoformatowymi przeszkleniami bez ram i płaskim dachem z metalową osłoną. Takie zastosowania tworzą nowoczesną krawędź bryły. Z tyłu tego głównie szklanego przedłużenia główna sypialnia jest utworzona przez majestatycznie sklepiony przeszklony szczyt, z tarasem balkonowym wykończonym drewnianymi i szklanymi elementami.

Tranzyt „starego w nowe”

Dom położono na rozległej działce o pochyłej topografii w kierunku brzegu wody. Architektura krajobrazu została starannie ulepszona, dzięki czemu umożliwiono pełną integrację i docenienie zarówno przestrzeni wewnętrznej, jak i zewnętrznej. Szklane przedłużenie domu, stanowi nie tylko tranzycje „starego w nowe”. Dzięki temu zabiegowi Grafham Water House otworzył swoją przestrzeń na tylną część domu. Teraz wprost z części codziennej można udać się na świeże powietrze i oddać się wszelakim aktywnościom bądź relaksowi. Wszystko jest w rękach domowników.

Jeśli zastosowanie tak majestatycznych przeszkleń podkreślających charakter nie tylko domu, ale i jego właściciela, przypadło Twojemu gustu – sprawdź przeszklenia Multiko.

Lokalizacja: Huntingdonshire, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne