green box

Projekt „Zielone pudełko” bazuje na renowacji małego, nieużywanego garażu, który stoi obok domu wykorzystywanego w weekendy, na zboczach Alp Retyckich.

Konstrukcja została wykonana z lekkich, galwanizowanych kształtek metalowych, które owinięto stalowym drutem, przekształcając całość w trójwymiarowe podparcie dla rosnącej roślinności. Zaplanowano tam rośliny głównie liściaste: bazę stanowią Lonicera periclymenum i Polygonum baldshuanicum , a na nich wspina się druga warstwa roślin, czyli Humulus lupulus i Clematis tangutica. U podstawy konstrukcji znalazło się miejsce dla bylin (Centranthus ruber, Gaura Lindheimeri, Geranium sanguineum, Rudbekia triloba), jak również dla roślin jednorocznych (Cosmos bipinnatus,Tagetes tenuifolia, Tropaeolum majus, Zinnia tenuifolia) i bulwiastych, by zapewnić dostęp światła, ale też ciągłe kwitnienie.

Wewnątrz budynku zorganizowano miejsce na narzędzia ogrodowe, jak również na wielką pasję właściciela, czyli gotowanie i towarzyszące mu biesiadowanie. Wykorzystane materiały są proste i surowe; galwanizowana stal w kuchni, modrzewiowe deski na podłodze, duże przesuwne drzwi, ramy okienne z niepomalowanej stali galwanizowanej oraz proste, widoczne rury doprowadzające wodę.

Stworzono małe, zielone schronienie pośród roślinności oraz doskonały punkt obserwacyjny dla zmieniających się pór roku w otaczającym budynek ogrodzie. W niektórych miejscach ogród rośnie wręcz na dziko, a w innych stał się miejscem pełnym kwiatów i uporządkowanej zielonej przestrzeni, która naruszona jest tylko miejscami przez piękne, naturalne skały wyrastające w różnych zakątkach ogrodu.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: ACT Romegialli
Foto: Marcello Mariana
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne