Nowoczesna stodoła

Energooszczędny dom greenSpace_197  zaprojektowany przez architekta Tomka Mielczyńskiego za zamkniętą elewacją wejściową kryje bardzo przestrzenne, rozświetlone i otwarte na ogród wnętrze.
Bardzo wąska i długa działka z wjazdem od północy była jednocześnie główną inspiracją i źródłem wielu ograniczeń projektowych. Zastany układ sprawił, że naturalną decyzją było umiejscowienie wszystkich pomieszczeń o funkcji pomocniczej i gospodarczej przy wejściowej elewacji północnej, której skromna, ascetyczna kompozycja niewielkich okien jest ocieplona okładziną z modrzewia syberyjskiego.

Dom jest węższy niż widoczna od ulicy bryła narysowana przez mocną ramę z klejonego drewna. Jego wschodnia ściana jest cofnięta względem ażurowej, drewnianej elewacji. Która sprawia, że dom wydaje się znacznie większy niż jest w rzeczywistości.

Lekka, ażurowa, drewniana konstrukcja jest wysunięta przed duże, dwupoziomowe przeszklenia części dziennej, dając w słoneczne dni piękne, miękkie i przefiltrowane światło wypełniające wnętrze. Przestrzeń dzienna na którą składa się kuchnia, jadalnia jest jednoprzestrzenna, otwarta do wysokości dachu, część wypoczynkowa ma standardową wysokość pomieszczeń, ale oddzielona jest on jadalni tylko ażurowymi schodami. Pokoje prywatne i sypialnie dla nowoczesnej, czteroosobowej rodziny z dwójką prawie dorosłych dzieci zostały zaprojektowane na poddaszu, gdzie dodatkowo znajdują się dwie, prywatne łazienki i duża, wygodna garderoba sprytnie doświetlona rurowym świetlikiem dachowym.

Przedłużeniem salonu i jadalni jest taras i ogród zimowy wkomponowane w bryłę za pomocą drewnianej ramy z drewna klejonego, do strony ogrodu. Warto zwrócić uwagę na świadome zaprojektowanie zgrupowania wszystkich instalacji przebijających dach, które zostały sprowadzone do jednego miejsca i schowane za estetycznym, indywidualnie zaprojektowanym kominem.

Nowoczesna forma idzie w parze z rozwiązaniami technologicznymi w które wyposażony jest budynek. Wentylacja mechaniczna, znaczne grubości izolacji termicznej, szczelne, trzyszybowe przeszklenia ze szkłem specjalnie dobranym do ochrony przed przegrzewaniem, układ kolektorów słonecznych ze zbiornikiem buforowym zasilanym dodatkowo kondensacyjnym kotłem gazowym sprawiają, że budynek ma bardzo niskie zapotrzebowanie na Energię Pierwotną. Wskaźnik EP na poziomie 36 kWh/m2 sprawia, że koszty rocznego utrzymania komfortu cieplnego w tym budynku nie przekraczają 1000 zł!

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Projekt, tekst i wizualizacja: Tomasz Mielczyński

więcej