Gro-House

Projekt miał być też rozwojowy na przyszłość, gdyby właściciele uznali, że będą potrzebowali kiedyś więcej przestrzeni i dodatkowych pomieszczeń. Ważnym determinantem był też ograniczony budżet właścicieli. Nowoczesna STODOŁA powstała w mieście Bekasi w Indonezji.

Pierwszą fazą projektu było zbudowanie takiego domu, który w obecnej chwili dostarczałby właścicielom wystarczająo miejsca, ale który przygotowałby też konstrukcję do drugiej fazy i dalszej rozbudowy. Główna konstrukcja budynku powstała ze stali, co pozwala na łatwą rozbudowę w przyszłości. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest łatwa późniejsza zmiana ramy domu, ponieważ można ją łatwo dopasować stosując dodatkowe śruby i spawając kolejne miejsca na etapie drugiej fazy budowy. Jeśli właściciele w przyszłości zdecydują, że mają inne potrzeby, stosunkowo łatwo będzie można stworzyć nowe przestrzenie w określonych miejscach.

Cały budynek ma obecnie powierzchnię około 76 m2, a pierwsza faza budowy obejmowała trzy poziomy. W ten sposób powstały dwie sypialnie, dwie łazienki, kuchnia, salon, jadalnia i miejsce do zaparkowania dwóch samochodów. Pierwsza faza projektu obejmowała również stworzenie tarasu oraz niewielkiego ogrodu. W ramach następnej fazy zaplanowano stworzenie schowka pod schodami, stawu od frontu, gabinetu i pokoju zabaw na pierwszym piętrze. Na strychu będą też mogły powstać dwie sypialnie dla dzieci, a nad miejscem parkingowym zaplanowano studio do pracy.

Architekci starannie zaplanowali także materiały, które wykorzystano w projekcie. Świadomie zdecydowali się na materiały, które rzadko stosowane są w tym rejonie. Część ścian zewnętrznych obłożono np. płytką bitumeniczną stosowaną zwykle wyłącznie na dach, a wewnątrz domu wykorzystano sklejkę. W środku powstała też ściana z odsłoniętej cegły, którą pomalowano na biało, by ograniczyć wykorzystanie materiałów cementowych. Sklejka widoczna jest na schodach, na podłodze w biurze, na ścianach, sufitach, drzwiach i niektórych meblach. Architekci zdecydowali się na sklejkę nie tylko dlatego, że jest prosta w zastosowaniu, ale też dlatego, że jej cena jest stosunkowo niska, a jej wykorzystanie pozwala zaoszczędzić również czas.

Nowoczesna STODOŁA ma system wentylacji krzyżowej, który pozwala stworzyć przydatny w tym przypadku przepływ powietrza z kierunku północnego. W ścianie zachodniej znajdują się duże przeszklenia, które służą jednocześnie jako wyjście na ogród i poprawiają wentylację domu. Duże powierzchnie szkła wpuszczają też do wnętrza sporą ilość naturalnego światła, dzięki czemu właściciele nie muszą korzystać z dodatkowego oświetlenia aż do godzin nocnych.

Cały koncept może być wykorzystany także w innym miejscu i jest idealnie dostosowany do małej powierzchni i niskiego budżetu. To perfekcyjne rozwiązanie dla młodszego pokolenia, które na początku wymaga określonej przestrzeni, ale z czasem ma szansę na rozbudowę i dostosowanie domu do rosnących potrzeb.

Lokalizacja: Indonezja 
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne