Nowoczesna stodoła

Dom powstał na terenach mieszkalnych lasu Os i Osterdalen w Norwegii.
 Klient chciał maksymalnie zachować naturalny charakter tego miejsca, budując drewniany dom, który opiera się na tradycyjnej konstrukcji drewnianej. Ze względu na pewne ograniczenia związane z tą lokalizacją, obniżający się teren w kierunku południowym oraz chęć stworzenia domu praktycznie w lesie, sam budynek „wyprowadzono” w praktyce poza jego fundamenty .

Pomieszczenia zorganizowano zgodnie z tym, co narzuca drewniana konstrukcja, tworząc kratę 3x3 metry. Pozwala to jednak na stworzenie w pełni funkcjonalnych sypialni, łazienki, kuchni i salonu. Część pomieszczeń zyskuje podwójną wysokość, a drugi poziom budynku został stworzony jako otwarta antresola. Duże okna ulokowano po stronie południowej i zachodniej, aby uzyskać maksymalną ilość naturalnego światła i cieszyć się pięknymi widokami. Po stronie wschodniej okna zaprojektowano w formie wąskich przeszkleń prowadzących od podłogi aż po sufit przez kilka poziomów. Pozwala to dodatkowo doświetlić wnętrze, a także zobaczyć pobliskie drzewa w ich pełnej wysokości – od podstawy aż po korony.

Suchy klimat i zastosowanie sosny w części fasadowej pozwalają pozostawić drewno w stanie surowym. Zakryta przestrzeń zewnętrzna kojarzy się z tradycyjnym budownictwem i służy jako dodatkowa przestrzeń salonu, która rozciąga się na wszystkich poziomach. W tym miejscu można najlepiej poczuć bliskość lasu.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej