Nowoczesna stodoła

Australijskie studio architektoniczne DesignOffice zamieniło dawną elektrownię w Melbourne w kawiarnię i restaurację, w której nie brakuje zielonej roślinności i odsłoniętej, starej cegły.
 Restauracja o nazwie „Higher Ground” znajduje się na zachodnim krańcu biznesowej dzielnicy Melbourne, w pobliżu miejskiej stacji Southern Cross.

Studio DesignOffice, które mieści się w Collingwood, stworzyło w tym starym, przemysłowym wnętrzu nowe poziomy, gdzie powstały dodatkowe miejsca siedzące dla gości restauracji. Te nowe antresole zwiększają liczbę miejsc w lokalu, nie ingerując jednocześnie w całą skorupę budynku.

Architekci zdecydowali się pozostawić na widoku nie tylko stare ściany z cegły, ale też oryginalne rury, zestawiając je z lastrykiem, korkiem, malowaną stalą i kamieniem.

„Założenie projektowe było od początku zakotwiczone wokół stworzenia serii uniesionych platform, które miały zapewnić zarówno prywatność, jak i warstwową perspektywę na to przestronne wnętrze” – wyjaśnili przedstawiciele studia. „Nowe interwencje architektoniczne są zaprojektowane tak, by stworzyć świadome napięcia między istniejącą cegłą, a betonowymi formami.”

Schody z ciemnogranatową balustradą prowadzą na poziomy antresoli, które umieszczono między kompletem dużych, betonowych kolumn. Przestrzeń tworzy spójną całość, choć wprowadzono do niej nieskompletowane meble. Widzimy tu kanapy w kolorach od oliwkowego po pastelowy róż, miejscami pojawiają się korkowe stołki, a gdzie indziej drewniane fotele – pozwala to stworzyć różną atmosferę w różnorakich wnętrzach.  Przestrzeń podzielona jest również zielenią – w kilku miejscach stanęły małe drzewka, w innych zwisające liście opadają z metalowych półek.

Jak wyjaśniają architekci, cały ich projekt miał stworzyć różne opcje dla klientów, którzy przychodzą do lokalu o różnych porach i w różnym celu. Prace w lokalu zostały zlecone przez Nathana Tolemana – restauratora, który ma już znane w Melbourne kawiarnie Top Paddock i The Kettle Black.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: DesignOffice



Zdjęcia: Sean Fennessy





Tekst: nowoczesna STODOŁA





 
więcej

architekci

komentarze

Maciej Adamaszek:
Joanna Maria Szuta kiedy to mieliśmy do Australii lecieć bo juz zapomniałem na kiedy bilety kupione :-)
zobacz ten wpis na FB

architekci

komentarze

Maciej Adamaszek:
Joanna Maria Szuta kiedy to mieliśmy do Australii lecieć bo juz zapomniałem na kiedy bilety kupione :-)
zobacz ten wpis na FB