Nowoczesna stodoła

Początkowo to miejsce było traktowane jako miejsce spotkań rodziny pana Chalalucka Bunnaga.
Na działce stały 3 bungalowy oraz chata. Goście, którzy tu trafiali, zawsze chwalili wspaniałą atmosferę i doskonałe jedzenie, przez co właściciele zdecydowali się stworzyć tutaj kompleks wypoczynkowy.

Nad projektem pracowała firma SOOK Architects, która w pierwszej fazie projektu miała zaprojektować budynek główny na restaurację, lobby i biuro oraz 4 apartamenty w bungalowach, jeden bungalow z trzema sypialniami oraz 2-3 domki dla pracowników i ich rodzin.

Prace nad projektem rozpoczęły się od wyburzenia zniszczonej chaty, którą odbudowano tak, by pełniła funkcje restauracji. Znajdowała się w tym samym miejscu co stary budynek, ponieważ była to idealna lokalizacja do witania gości. Z tego miejsca rozciągają się też piękne widoki na okolice. Nowy budynek ma formę przypominającą starą chatę, która nawiązuje do tradycyjnej, syjamskiej architektury, choć ma większą powierzchnię.

Lokalizacja pozostałych budynków była starannie zaplanowana. Analiza działki brała pod uwagę nie tylko funkcje, jakie mają poszczególne budynki, ale też rozkład rosnących tu drzew.  Wszystkie budynki miały też tworzyć spójną całość.

Podczas realizacji projektu architekci oraz główny wykonawca musieli ściśle współpracować z lokalnymi stolarzami i dlatego na miejscu powstał specjalny warsztat stolarski. Zgodnie z sytuacją część rysunków budowlanych zmieniana była na bieżąco, aby dopasować je do możliwości i materiałów. Komunikacja na odległość nie była w tym przypadku możliwa, ponieważ działka jest oddalona od miasta i nie ma na niej internetu. Dodatkowo utrudnieniem był też fakt, że architekt i miejscowi stolarze mówili w różnych językach, ponieważ mieszkańcy okolicy używają lokalnego dialektu.

Działka znajduje się na stromym zboczu, co utrudniało transport materiałów budowlanych. Główna konstrukcja budynków oraz kolumny i belki zostały wykonane z małych elementów stalowych, co pozwala wydłużyć żywotność całej konstrukcji. Na miejscu elementy stalowe były łączone z drewnianymi ścianami oraz przykrywane drewnianym gontem. Część podpór tarasowych w budynku restauracji i bungalowach zostało zaprojektowanych w kształcie litery „V”, dzięki czemu całość ma lżejszy i bardziej dynamiczny wygląd. Wszystkie elementy drewniane to dzieło lokalnych rzemieślników, którzy wykazali się dużym kunsztem i sporymi umiejętnościami.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: SOOK Architects






Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej

komentarze

Katarzyna Góralska:
Dobra decyzja :-) sceneria idealna na relaks :-)
Mariola Błażkowska:
Świetna , ale bałabym się...........pająków spadających z drzew!( ha ha ha ha )
Ma Ska:
Takie marzenie 😍
Marek Kliszcz:
Bajka
Ola Lutostańska:
no ale gdzie to jest
Kamila Fojcik:
Chce taka ...chce w takiej być... cudowne miejsce 😍
Dagmara Gappa:
Cudnie :-)
Marta Małecka:
MA KI, Magda, Krzysztof, Paweł
Magdalena Witaszek:
Julka za 300 mln :D
Val de Marino:
I można odpocząć po robocie?
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Katarzyna Góralska:
Dobra decyzja :-) sceneria idealna na relaks :-)
Mariola Błażkowska:
Świetna , ale bałabym się...........pająków spadających z drzew!( ha ha ha ha )
Ma Ska:
Takie marzenie 😍
Marek Kliszcz:
Bajka
Ola Lutostańska:
no ale gdzie to jest
Kamila Fojcik:
Chce taka ...chce w takiej być... cudowne miejsce 😍
Dagmara Gappa:
Cudnie :-)
Marta Małecka:
MA KI, Magda, Krzysztof, Paweł
Magdalena Witaszek:
Julka za 300 mln :D
Val de Marino:
I można odpocząć po robocie?
zobacz ten wpis na FB