Nowoczesna stodoła

Hillside Residence to efekt gruntownej modernizacji i rozbudowy domku parterowego z 1927 roku, stojącego w okolicy Travis Heights w Teksasie.
Istniejący tu wcześniej budynek o powierzchni 1000 stóp został uratowany przed ruiną i wydzielony w sposób abstrakcyjny kolorem białym, a obok niego powstała druga część domu obita czarnym cyprysem. Całość połączona jest przeszklonym przejściem. Podobnie jak sugeruje koncept „Domu Bi-Nuclear” Marcela Breuera z 1943 r., dom został podzielony na dwie strefy – jedną dzienną, drugą służącą do koncentracji, pracy i spania. Obie części wydają się jednak ze sobą łączyć, nie tylko swym przeszklonym „mostem”. Wewnątrz dwie strefy opierają się na zupełnie innych materiałach, ale ich połączenie jest zarówno wspaniałe, jak i prowokujące.

Projekt przebudowy uszanował charakter istniejącego budynku, ale wkroczył do niego radykalnie zmieniając wcześniejszy charakter pomieszczeń. Teraz część prywatna zajmuje miejsce tego, co wcześniej było publiczne. Dochodzi się do niej przez nowy korytarz, który prowadzi przez zaskakująco wysoką przestrzeń. W przeciwieństwie do tradycyjnej organizacji domu, część dobudowana otwiera przestrzeń publiczną na ogród. Starannie rozmieszczone okna i świetliki otwierają dom na zewnątrz i tworzą wrażenie większej przestrzeni. Projekt brał pod uwagę odpowiednie ustawienie do słońca, naturalną wentylację i został wyposażony także w system odzyskiwania deszczówki oraz ogrzewania słonecznego.

Przechodząc z części nowej do starej, widać wyraźne współoddziaływanie dwóch różnych typów architektury. W efekcie tego, całość wydaje się być kontrpropozycją przesadnej ewolucji urbanistycznej. W tym przypadku nowy charakter zastępuje to, co nie miało już racji bytu, szanując jednak wartość historyczną, wzbogaconą o nowy temperament.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Alterstudio Architecture
Foto: Casey Dunn
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej