Rezerwat Hoefsevonder HILBERINKBOSCH Architecten

Rezerwat Hoefsevonder

Projekt Hoefsevonder to nowy rezerwat przyrody o powierzchni blisko 6 hektarów z miejscem na dwa domy mieszkalne. Jeden wdzięcznie broni terytorium od blisko roku. Villa Hoefsevonder wyszła spod ołówka pracowni HILBERINKBOSCH Architecten. Dom wiejski na południowej działce jest optymalnie nasłoneczniony, sąsiaduje z nowym rezerwatem przyrody z podmokłymi murawami, łąkami kwietnymi i działkami leśnymi, z otwartym widokiem na krajobraz folwarczny. Działka graniczy z zalesionymi brzegami i szerokim rowem, po którym wieczorami przechodzą jelenie.

Krajobraz ma swoją kontynuację na działce posiadłości Hoefsevonder, w ogrodzie z polnymi kwiatami, trawami i naturalnym stawem kąpielowym. Nieco wzniesiony ponad krajobraz dom stoi asymetrycznie na dużym betonowym tarasie, tworząc miejsce wypoczynkowe od strony południowej.

Duży dach, luźno osadzony na prostych, cienkich, okrągłych słupach, chroni część dzienną. Na parterze umieszczono kompletny program mieszkalny, jadalny i sypialny. Na piętrze zlokalizowano duże biuro z widokiem na otaczający krajobraz. Tutaj również znajdują się dodatkowe sypialnie dla dzieci i gości.

Materiały domu Hoefsevonder wspierają swobodną lokalizację w naturalnym krajobrazie rolniczym. Pokrycie dachu stanowi łupek ceramiczny w mieszanym kolorze pomarańczowo-brązowym. Pasuje do okolicznych gospodarstw i stodół, które często kryte są pomarańczową dachówką. Drewniane elementy w ciemnym kolorze otulają bardziej prywatne funkcje mieszkalne. A tam, gdzie wnętrze otwiera się na krajobraz, granicę wyznaczają duże szklane fronty z cienkimi aluminiowymi ramami. Duże drzwi przesuwne można ustawić, umożliwiając cyrkulację powietrza.

Lokalizacja: Berlicum, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne