Nowoczesna stodoła

Nowe studio firmy Stal Collectief, które znajduje się na pustym polu w północno-wschodniej części Belgii, stoi na palach, a ściany z zewnątrz pokrywa zwęglone drewno.
Ale niezwykłą cechą tej konstrukcji jest to, że ściany można przesunąć, aby dosłownie otworzyć wnętrze budynku.

Firma Stal Collectief to zespół belgijskich projektantów mebli, wśród których są Len de Paepe, Bob Segers, Tim Vranken i Jonas Blondeel. Zespół stworzył budynek o nazwie „Hofer Pavilion”, aby mieć dodatkową przestrzeń do pracy. Projektanci mają warsztat w pobliskiej stajni w wiosce Heppeneert, ale uznali, że potrzebują miejsca, z którego będzie można korzystać przez cały rok. Sami zaprojektowali więc konstrukcję, która wygląda jak mała stodoła i nadali jej tradycyjny kształt z dwuspadowym dachem, który doskonale łączy się z wiejskim otoczeniem.

Jak wyjaśnia jeden z projektantów, Bon Segers: „Ze względu na to, że czworo z nas mieszka w różnych miastach w Belgii, potrzebowaliśmy schludnego miejsca w pobliżu naszego atelier, gdzie moglibyśmy odbywać nasze burze mózgów i razem omawiać i tworzyć nowe projekty. Dlaczego więc nie mielibyśmy tego robić we własnoręcznie zaprojektowanym i zbudowanym otoczeniu?”

Trzy ściany studia oraz dach konstrukcji połączone są ze sobą i zamontowane zostały na kołach i szynach. Konstrukcja ta przesuwa się w tył tworząc otwartą przestrzeń, idealną na letnie spotkania. Budynek może jednak pozostać całkowicie zamknięty, a w zimie przy rozpalonym kominku jego wnętrze zapewnia ciepłą, przytulną i bardziej prywatną atmosferę.

Podłoga konstrukcji i jedna ściana szczytowa zostały wykonane z metalu i są zamontowane na stałe. Całość jest lekko uniesiona nad ziemią, co zapewnia projektantom lepsze widoki na otaczające studio pola.

„Chcieliśmy stworzyć pomieszczenie, w którym łatwo przełączyć się z tego co na zewnątrz na to co jest wewnątrz” – mówi Segers. „Widok z wnętrza pawilonu na jego otoczenie był bardzo ważnym aspektem, który braliśmy pod uwagę projektując cały budynek” – dodaje.  „Dlatego  przesunięcie połowy pawilonu wydawało się być najbardziej logicznym wyborem. A poza tym, spójrzmy prawdzie w oczy. Po ciężkim dniu pracy każdy ma ochotę na zimne piwo na tarasie ze słońcem, które czujesz na twarzy i z widokami na piękną scenerię dookoła.”

Ściany budynku zostały wykonane z desek wypalanych zgodnie z japońską techniką zwęglania, zwaną „shou sugi ban”. Technika ta pozwala na pozostawienie drewna bez wykorzystania farby, czy innych chemicznych środków.

„Dla nas shou sugi ban było perfekcyjnym wykończeniem, które jest jednocześnie ekologicznym sposobem konserwacji drewna” – wyjaśnia Segers. „Chcieliśmy, by pawilon miał charakterystyczny, ale wciąż naturalny wygląd. Dlatego wykończenie obicia z desek sosnowych miało dla nas ogromne znaczenie. Chcieliśmy uszanować tradycję i to otoczenie.”

Choć technika zwęglania drewna pochodzi z Japonii, staje się coraz bardziej popularna wśród architektów zarówno w Europie, jak i w Ameryce.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej