Holiday House

Nowe spojrzenie na przestrzeń w domu modułowym

Ten domek wakacyjny, zlokalizowany jest jedynie 10 minut od Morza Północnego, na przepięknej wyspie Texel. Jest jednocześnie przytulny i charakterny. Solidne, acz ciekawe wnętrze, otulane czarną, drewnianą skorupą, tworzy silny kontrast pomiędzy ciepłym wnętrzem i odważnym zewnętrzem.

Dom zbudowany jest całkowicie z drewna. Ściany i dach to przygotowane wcześniej półfabrykaty. Duże okna wychodzące na południe zdają się powiększać salon o osłonięty taras i ogród. Dzięki temu rozwiązaniu maleńki dom, świetnie integruje się ze swoim naturalnym otoczeniem.

Holiday House prezentuje odmienne podejście do przestrzeni -„Zamiast dzielić dom na różne przestrzenie ścianami, zdecydowaliśmy się podzielić przestrzenie według konkretnego zastosowania”- mówią architekci z Orange Architects.

Wakacje powinny być czasem oderwanym od codziennej rutyny. Dlatego też Holiday House zaprojektowano tak, aby to on dostosowywał się do wakacyjnego rytmu dnia. Podczas wakacji ludzie spędzają ze sobą więcej czasu i mniej jest im potrzebna przestrzeń prywatna. Zoptymalizowano więc połączenie domu z otoczeniem i zmaksymalizowano wszystkie przestrzenie wewnątrz, dzięki czemu są one wielofunkcyjne.

Gdy nadchodzi noc, drewniane panele można zamknąć, obracając je pod kątem 90 stopni, tworząc podziałki w dużej przestrzeni. Strefa z łóżkiem staje się prawdziwą sypialnią, a ukryty prysznic i umywalka zmieniają się w łazienkę.

Tworząc przestrzenie tak, że potrafią się one zmieniać optymalizuje się cała funkcjonalność domu. W ten sposób unika się tracenia powierzchni użytkowej domu na niepotrzebne w trakcie dnia sypialnie.

Dom sprawia wrażenie bardzo przestrzennego a jednocześnie niesamowicie kompaktowego. Świetlik w przestrzeni sypialnianej, biblioteczce i na strychu oraz duże, panoramiczne okna wpuszczają do wnętrza odpowiednią ilość światła.

W Holiday House niestraszna żadna pogoda. Dom skonstruowano w taki sposób, że pozwala się cieszyć wakacjami, niezależnie od warunków atmosferycznych. Lamele zewnętrzne, można dostosowywać, tak, że nawet w wietrzne dni można posiedzieć na werandzie. Świetliki umożliwią obserwację relaksujących kropel deszczu oraz gwieździstego nieba.

Holiday House zaprojektowano z użyciem zrównoważonych rozwiązań. Na izolowanym dachu znajdują się prawie niewidoczne panele solarne. Dom może poszczycić się naturalna wentylacją. Wszelkie sprzęty są elektroniczne.

Sprawdź więcej projektów z czarną elewacją.

Lokalizacja: Texel, Holandia,

Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne