Dom mający przekonywać swą szlachetną prostotą

Budowa domu w malowniczej dolinie Bregenzerwald w zachodniej Austrii, na bardzo stromym wzgórzu, była dla architektów z firmy Innauer-Matt Architekten niemałym wyzwaniem.

nowoczesna STODOŁA powstała przy cichej drodze, przy której po obu stronach w ostatnich latach wybudowano kilka domów o różnej wielkości i wartości artystycznej. Ze względów topograficznych Dom Höllera jest ostatnim budynkiem, który mógł stanąć w tej okolicy, na północnym zboczu.

Architekci mieli zaplanować zupełnie nowy dom, który będzie pasował do tego stromego, odsłoniętego miejsca, w którym wcześniej jedynie hodowano kozy. Dom miał przekonywać swą szlachetną prostotą, jednocześnie podkreślając najlepsze cechy działki. Dodatkowym wyzwaniem była prośba przyszłego właściciela o stworzenie w miarę zacisznej, prywatnej przestrzeni zewnętrznej, co w tym miejscu nie było rzeczą oczywistą.

Dom Höllera ma dwuspadowy dach, którego krawędź ustawiona jest równolegle do zbocza. Na pierwszy rzut oka przypomina tradycyjną zabudowę gospodarską tego regionu, naturalnie wtapiając się w krajobraz. Budynek wpuszczono w zbocze w taki sposób, że widoczne są tylko dwa piętra z trzech. Trudno też od razu zauważyć główne wejście, przez co dom wydaje się być bardziej niedostępny i prywatny. Dopiero po bliższym przyjrzeniu widać, że wejście z drogi prowadzi do niższego poziomu i jest czymś w rodzaju wybetonowanego wycięcia w zboczu. Stąd, po kilku schodkach z garażu na dwa auta, przechodzi się na pierwsze piętro, gdzie znajdują się sypialnie – każda z widokowym tarasem ulokowanym od południa. To właśnie w tym miejscu budynek zaczyna otwierać się na otaczające go krajobrazy.

Na najwyższym poziomie domu powstał salon z wydzielonymi strefami. W jego centrum znajduje się najwyższa część klatki schodowej, sąsiadująca z toaletą i schowkiem. Wokół tego solidnego elementu z odsłoniętego betonu powstała przestrzeń dzienna z jadalnią i kuchnią. Całość jest jasna, przestronna i otwarta, a dodatkowo otoczona osłoniętym tarasem. Tworzy oczekiwaną prywatną przestrzeń zewnętrzną, płynnie łącząc wnętrze z otoczeniem.

Elewację domu przesłania ekran z ułożonych poziomo lub pionowo listew z drewna świerkowego, które nadają całości jednolity wygląd. Za nimi kryją się jednak tarasy oraz tynkowane ściany zewnętrzne. Ten rodzaj „przejrzystości” pojawia się w całym projekcie i widoczny jest w każdym pomieszczeniu. To właśnie on wprowadza w różne miejsca wrażenie większej prywatności, osłaniając domowników przed wzrokiem sąsiadów, ale otwierając ich na górskie krajobrazy.

Więcej projektów od Innauer-Matt Architekten znajdziesz tutaj

Lokalizacja: Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne