Hotel butikowy wśród szczytów drzew

“Lift” to mały, eksperymentalny hotel butikowy, urządzony wśród szczytów drzew na terenie dzielnicy Ubud na wyspie Bali.

Studio architektoniczne, które stworzyło ten projekt, znajduje się w pobliżu hotelu i doskonale zna specyfikę tego miejsca. Od samego początku architekci potraktowali ten projekt jako eksperyment dla swoich pomysłów związanych z możliwym uniesieniem konstrukcji nad ziemią, by dzięki temu nie ingerować w dużym stopniu w otoczenie, a tym samym budować szybciej i bardziej rozsądnie pod względem budżetowym. 

Jak przyznają architekci z firmy Alexis Dornier, wiele projektów budowlanych na wyspie wykorzystuje ogromne ilości betonu. Tym razem architekci chcieli stawić temu czoło i stworzyć lekką architekturę, która będzie nieco surrealistyczną wizją tymczasowych, industrialnych konstrukcji ukrytych w tropikalnym lesie. Każda ze stworzonych przez nich konstrukcji różni się od innych, ponieważ ma inną organizację przestrzeni i wykorzystuje inne materiały.

Hotelowe konstrukcje sprawiają wrażenie, jakby utknęły gdzieś między przeszłością a przyszłością. Architekci chcieli natomiast, by każda z nich przetwarzała inny aspekt Bali na niezapomniane doświadczenia, tworząc też piękne tło dla zdjęć i obrazów, które na długo przetrwają w pamięci odwiedzających. W otoczeniu, które przypomina park, znajduje się jeszcze niewielka sauna, mały basen, bar, ławki oraz niewielkie tereny rekreacyjne. To wszystko, w połączeniu jeszcze ze specjalnym tarasem do jogi uniesionym nad ziemią, sprawia, że każdy może znaleźć tu powód, by zatrzymać się co najmniej na kilka dni. W najbliższej przyszłości hotel ma się jeszcze rozrastać w kierunku płynącej w pobliżu rzeki.

Jak informują architekci, ich celem było stworzenie przestrzeni, gdzie luzie mogą odetchnąć w oderwaniu od podłoża, w sposób bezpretensjonalny i prosty.

– „Chcieliśmy obudzić poczucie tymczasowości i pozwolić na to, by kolejne eksperymentalne konstrukcje wypełniły w przyszłości okolicę” – mówią przedstawiciele studia.

– „Obecnie współpracujemy z innymi architektami, eksperymentując z nowymi kształtami, materiałami i konceptami organizacyjnymi, ale wszystko to kręci się wokół pomysłu konstrukcji nadziemnych” – dodają. – „Wykorzystanie wysokości w aspektach takich jak pasywne chłodzenie, czy pasywne zacienienie poprzez korony sąsiednich drzew, z dala od roślin, które przyciągają komary, oraz zwyczajne cieszenie się lepszą pozycję, jaką mamy na wysokości to były główne czynniki projektowe, które kształtowały to miejsce” – wyjaśniają twórcy hotelu.

Lokalizacja: Bali, Indonezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne