Hotel kapsułowy z bambusowymi półkami na książki

Bambusowe półki na książki wypełniają ściany wysokiego na trzy poziomy atrium w przeszklonej części hotelu kapsułowego i biblioteki, które znajdują się w chińskiej prowincji Zhejiang . Projekt został opracowany przez architektów z Atelier Tao+C oraz projektantów Tao Liu, Chunyan Cai, Guoxiong Liu, Lihui Han.

Ten niezwykły hotel powstał wewnątrz wiekowej konstrukcji z ubitej ziemi, w wiosce Qinglongwu, która otoczona jest z wszystkich stron górami. Architekci nadali staremu budynkowi bardziej nowoczesny charakter, tworząc dodatkowo wysoką przybudówkę.

Nowa konstrukcja wykonana jest z drewna, a jej ściany zrobiono z płyt falistych PVC, które wypełniają wysokie atrium naturalnym światłem. Cała ściana szczytowa jest w pełni przeszklona, dzięki czemu wnętrze otwiera się na swoje naturalne otoczenie. W miejscu tym stworzono niezwykłą, klimatyczną przestrzeń czytelniczą.

Architekci Atelier Tao+C wypełnili istniejącą skorupę wiekowego budynku całą serią sypialni upchniętych w przestrzeń o potrójnej wysokości, która w części została wykorzystana także jako biblioteka i sklep z książkami. Poszczególne piętra łączy stalowa klatka schodowa.

Hotel podzielony jest na osobne części dla kobiet i mężczyzn, mieszcząc w sumie 20 kapsułowych sypialni i dwie wspólne łazienki.

Półki na książki, które stanowią główną ozdobę wnętrza oraz części zewnętrznych kapsuł wykonano z pozyskiwanego lokalnie bambusa. Architekci zaprojektowali półki w taki sposób, by współgrały ze schodami, tworząc serię ścieżek i miejsc, które zachęcają do tego, by przystanąć i poczytać.

– „Schody, które w każdej sekcji mają tylko dziewięć stopni, tworzą zygzakowatą trasę z dużą liczbą zakrętów” – wyjaśniają architekci. – „W rzeczywistości są one podobne do górskich ścieżek, gdzie goście mogą kluczyć, iść w górę lub w dół, zatrzymać się, poczytać, zerknąć na otoczenie, by w końcu odpocząć w kapsule, która pojawia się od czasu do czasu”.

Okna w sypialniach kapsułowych zostały dopasowane do siebie w taki sposób, by tworzyły ramy dla pojedynczej sekcji półek z książkami, tworząc serię widoków.
Renowacja części zewnętrznej nowoczesnej STODOŁY została zaprojektowana tak, by odzwierciedlać zmiany w jego wnętrzu. Fasadę naznacza cała seria małych okien z drewnianymi framugami. Oryginalny, drewniany dach budynku został od środka odsłonięty, ale uzupełniono go o świetliki, by rozjaśnić wyżej położone przestrzenie w hotelu.

– „O zmroku cały budynek jest oświetlony przez światło płynące z wnętrza, a sam hotel przypomina latarnię, zapraszając swym ciepłem i spokojem” – mówią przedstawiciele studia.

Lokalizacja: Zhejiang, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne