Nowoczesna stodoła

House 19 to dom, który stoi na końcu alejki w rejonie Old Amersham, objętym ochroną konserwatorską.
Jest on pięknym przykładem połączenia tradycyjnych form i lokalnych materiałów, w elegancki i nowoczesny sposób wykorzystując naturalne położenie działki. Ten budynek to wręcz idealny przykład nowoczesnego projektu, który jest w pełni harmonijny i ekologiczny, choć powstał w kontekście starego, zabytkowego miasteczka.

Stworzenie prostego projektu i prostych podziałów zapewniło wyjątkową jakość, przy wprowadzeniu spójnego zakresu rozwiązań pasywnego i aktywnego oszczędzania energii. Pozwoliło też wypełnić przestrzeń światłem i dopasować dom do wymogów typowych dla XXI wieku.

Projekt pozwala uchwycić przepiękne widoki na otaczające działkę wzgórza, zwane Chiltern Hills, które widoczne są z położonych wyżej pokoi i przestrzeni wspólnych. Starannie wybrana lokalizacja okien stanowi też rodzaj ramy dla obrazów Starego Miasta. We wnętrzu udało się stworzyć spokojną, ciepłą atmosferę, pozwalając na przemyślaną grę naturalnego światła, które zmienia się przez cały dzień.

Jeśli chodzi o zastosowane materiały, budynek jest mocno zakorzeniony w historii tego miejsca. Na zewnątrz wykorzystano delikatnie barwione obicie z desek cedrowych, dach jest ciemny i wykonany został z blachy cynkowej, a miejscami pojawiają się starannie przemyślane elementy ze stali kortenowskiej.

W wyniku wszystkich zabiegów architektonicznych, ten dom zajmuje dominujące, ale pełne szacunku miejsce w swoim otoczeniu, dając też coś od siebie lokalnej społeczności. Na otynkowanym kominie pojawia się bowiem zegar, z którego korzystają nie tylko okoliczni mieszkańcy, ale też gracze i publiczność pobliskiego boiska do krykieta.

Doświadczenie i pasja architekta do rozwiązań proekologicznych widoczna jest praktycznie w całym projekcie, począwszy od ułożenia budynku w kierunku wschodnio-zachodnim, co pozwala na korzystne pozyskiwanie ciepła w zimie i chroni przed nadmiernym ogrzewaniem wnętrza w lecie. Służy też temu zadaszenie nad południową, szklaną fasadą budynku.

Podwójna wysokość przestrzeni w samym sercu domu, w połączeniu z długim rzędem okien otwieranych na górze służy naturalnej wentylacji wnętrza. Zapotrzebowanie na energię częściowo zaspokajają panele fotowoltaiczne. Cały dom ogrzewany jest systemem gruntowych pomp ciepła (ground source heat pump), który zapewnia nie tylko ciepłą wodę, ale też ogrzewanie podłogowe. Zbierana woda deszczowa używana jest do spłukiwania toalet, prania i podlewania.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Jestico + Whiles



Zdjęcia: Grant Smith



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej