Nowoczesna stodoła

Ponad 2 tysiące lat temu mieszkańcy osiedla Skara Brae w archipelagu Orkadów u wybrzeży Szkocji wykorzystywali tutejsze materiały budując częściowo zalane domostwa, zapewniając im jednak ocieplenie i ochronę przed trudnym, burzowym klimatem.
Pogoda od tego czasu zdecydowanie się nie poprawiła, ale większa część z tych budynków pozostała nieuszkodzona (From the architect)

Stosując te stare zasady, firma Raw Architecture Workshop stworzyła nowy budynek na stromym zboczu w Camusdarach Sands, które kiedyś służyło jako pastwisko.

Nasi klienci, młoda para, która mieszka i pracuje w tej wyludnionej okolicy, marzyła, by stworzyć projekt, który zapewni im spektakularne widoki na słońce wschodzące ponad górami i zachodzące za okolicznymi wyspami. Analizując topografię tego miejsca, zdecydowaliśmy się umieścić przestrzeń dzienną na wyższym poziomie, lokując sypialnie i wejście poniżej.

Podczas wizyty wstępnej wytyczyliśmy oś budynku, która miała zapewnić najlepsze widoki na okolicę. Na tej podstawie powstały fizyczne modele i cały plan domu. Pracowaliśmy też nad tym, by uzyskać odpowiednią ilość światła dziennego, która jest kluczowa na tej wysokości geograficznej. Z czasem wokół budynku odrosną dzikie trawy, co jeszcze bardziej wzmocni ideę wbudowania tego domu we wzgórze, zamiast stawiać go na jego szczycie.

Konstrukcja składa się z widocznych fundamentów betonowych, na których spoczywa super-konstrukcja z drewna. Na trzech poziomach widoczny jest wyraźny podział przestrzeni. Wejście znajduje się na dole w ciemnym, betonowym „bunkrze”, ale przechodząc przez budynek, widać powiększające się przestrzenie, coraz więcej światła oraz różne wysokości.

Mieliśmy świadomość tego jak ważne będzie połączenie domu z ogrodem, więc chcieliśmy stworzyć wyjście na zewnątrz bezpośrednio z głównych części dziennych. Ten czynnik zdecydował o uniesieniu górnego piętra tak, by można było zobaczyć z niego wyspy, ale jednocześnie zachowaliśmy je na tyle nisko, by wystarczyły trzy stopnie do wyjścia na zewnątrz.

Dbałość o środowisko widoczna była nie tylko w ułożeniu domu, ale także wykorzystaniu miejscowych robotników i materiałów.

Długo debatowaliśmy nad kolorem zewnętrznym budynku i w końcu wybraliśmy czerń, by stopić się z torfowiskami, tutejszą roślinnością i burzowymi chmurami na niebie. Być może z czasem spróbujemy wprowadzić jeszcze nieco głębokiej czerwieni.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Raw Architecture Workshop
Foto: Raw Architecture Workshop
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej

komentarze

Grzegorz Rys:
Co to sa czesciowo zalane domostwa?
ArchOmega: ponadczasowe projekty wnętrz:
świetne te dechy na elewacji i dachu
Marek Gramatyka:
Poprostu&Rewelacja!!! :) 👷
Dom Wieżyca:
Ciekawe, czy drewno na naszej elewacji też tak pięknie ściemnieje..
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Grzegorz Rys:
Co to sa czesciowo zalane domostwa?
ArchOmega: ponadczasowe projekty wnętrz:
świetne te dechy na elewacji i dachu
Marek Gramatyka:
Poprostu&Rewelacja!!! :) 👷
Dom Wieżyca:
Ciekawe, czy drewno na naszej elewacji też tak pięknie ściemnieje..
zobacz ten wpis na FB