Nowoczesna stodoła

Firma Tribe Studio z Sydney, założona przez Hannah Tribe w 2003 r., zaprojektowała przybudówkę do tradycyjnego bungalowu z lat 1930-tych.
W projekcie nie brakuje szklanych ścian, wystających ram okiennych i dekoracyjnie ułożonej cegły, która jest rodzajem hołdu dla tradycyjnego charakteru tego budynku.

Architekci zdecydowali się stworzyć przybudówkę, by zwiększyć skromną wcześniej powierzchnię tego domu – i to ponad dwukrotnie. Zachowali jednak przy tym historyczny charakter oryginalnego budynku.

Przybudówka umieszczona jest z tyłu oryginalnego domu i choć ma podobną wysokość, mieści w środku dwa piętra. Architekci wprowadzili też współczesne interpretacje dla wielu niezwykłych detali, jakie udało im się znaleźć w starym bungalowie.

„Oryginalny dom był uroczy i był właściwie zbudowany” – wyjaśniają architekci. „Ale miał marne widoki, był kiepsko zaplanowany i nie był energooszczędny” – dodają. Właściciele poprosili ich o to, by dopasowali stary budynek do stylu życia typowego dla młodej rodziny.

„Dało nam to możliwość, by zwrócić się bardziej w kierunku ogrodu, zwracając uwagę na charakter domu i okolicy.”

Przybudówka ma prostą formę z dwuspadowym dachem. Przeszklenia zamykają parter z dwóch stron, a trójkątna ściana szczytowa została wykończona cegłą, ułożoną w charakterystyczny sposób. Cegła tworzy wzór, który jest swobodną kopią wykończenia elewacji na ścianie wejściowej oryginalnego domu.

„Tylna część domu potraktowana została z taką samą dbałością, co fasada frontowa, która ma dekoracyjny wzór z cegły” – wyjaśniają architekci.

Cały parter w przybudówce został wykorzystany na stworzenie jasnego i przestronnego salonu, który otwiera się na ogród. Część salonu zajmuje też aneks kuchenny i jadalnia. Miejsca do przechowywania zostały wbudowane w ścianę szafek, które znajdują się za pomalowanymi na szaro drzwiczkami sięgającymi od podłogi aż po sufit. Szafki kuchenne znajdują się również za takimi panelami, tworząc jednostajną powierzchnię. W tym pomieszczeniu znajduje się też marmurowa wyspa oraz sofa w kształcie litery „L”. Z tyłu umieszczono drewniane schody, które prowadzą na nowe piętro, gdzie znajdują się dwie sypialnie i pokój do zabawy. Sypialnia główna i bardziej oficjalny salon znajdują się w starej części domu. W domu są teraz trzy łazienki na dwóch poziomach. Wszystkie są wykończone w sposób nowoczesny, ale każda z nich ma inny kolor.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

komentarze

Martika Budzińska:
Łukasz 😍
myhome.pl - Wszystko do Wyposażenia Wnętrz i Ogrodów:
wow
Katarzyna Kujawa:
boskie!!
Pogodna Apartamenty Nowęcin:
Świetnie!
Mariola Błażkowska:
Wow wow.....wow
zobacz ten wpis na FB

architekci

komentarze

Martika Budzińska:
Łukasz 😍
myhome.pl - Wszystko do Wyposażenia Wnętrz i Ogrodów:
wow
Katarzyna Kujawa:
boskie!!
Pogodna Apartamenty Nowęcin:
Świetnie!
Mariola Błażkowska:
Wow wow.....wow
zobacz ten wpis na FB