House EFFE-E

Projekt obejmował przebudowę starej STODOŁY, która częściowo została zniszczona przez trzęsienie ziemi.  Wielkość i kształt budynku pozostały niezmienione.
Architekci na nowo zdefiniowali całą przestrzeń wewnętrzną, tworząc jednocześnie podwójny system otwierania budynku.

Główna fasada w zasadzie nie ma żadnych otworów poza oknami na pierwszym piętrze i drzwiami frontowymi. Jednak tylna fasada otwiera się w całości na okolicę, a krajobraz zewnętrzny staje się częściowo przestrzenią wewnętrzną.

Okolicę charakteryzują nieużywane budynki rolnicze, które zostały porzucone przez poprzednich właścicieli. Projekt więc podkreśla swym charakterem przynależność do tego miejsca, w czym pomaga duża, przeszklona ściana, która spaja dom z niekończącym się krajobrazem wiejskim.

 

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Czytaj więcej

Zobacz podobne