Nowoczesna stodoła

Dom o nazwie “House H / a' House” został wybudowany dla rodziny samego architekta.
Drewniany budynek znajduje się w tradycyjnej dzielnicy mieszkalnej Kivistonmaki w Finlandii, w pobliżu szkoły i w pobliżu stacji kolejowej. Wąski kształt działki miał główny wpływ na kształt samego domu i umieszczenie na działce budynku. Widoki i położenie słońca miały z kolei wpływ na rozmieszczenie okien i drzwi. Materiały zostały wybrane tak, by pasowały i współgrały z otoczeniem, uwzględniając jednocześnie osobiste upodobania architekta.

Dom składa się z budynku głównego i przybudówki. Podczas procesu projektowania szczególnie rozważano widoki, na które otwarty zostanie budynek, próbując jednocześnie stworzyć coś wyjątkowego w ramach zwykłej, miejskiej budowli. Trochę na przekór tradycji, sypialnie i pomieszczenia użytkowe znalazły się na parterze, a salon ulokowano na piętrze. Zdecydowały o tym właśnie widoki, które oferowało wyższe ułożenie przestrzeni dziennej.

Przybudówka mieści miejsce pracy oraz pokój gościnny, jak również ogrzewaną drewnem saunę. Pomiędzy budynkami powstał zabudowany, prywatny ogród.

Dopełnieniem projektu był wysoki standard wykonania, który udało się uzyskać dzięki bliskiej współpracy z dostawcami i ekipą budowlaną. Architekt przyznaje jednocześnie, że sam mógł się wiele nauczyć od rzemieślników i innych profesjonalistów, których zatrudnił przy realizacji tego projektu.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook


Zdjęcia: Jussi Tiainen





Tekst: nowoczesna STODOŁA






 
więcej