HOUSE HB

Krajobraz staje się rozszerzonym środowiskiem życia.

Koncepcja architektoniczna nowoczesnej STODOŁY – domu HB została określona przez położenie nieruchomości na tle krajobrazu. To malownicze miejsce znajduje się w podmiejskiej słoweńskiej strefie. Podczas gdy większość budynków w okolicy jest wysokich na dwa piętra, typowo dla architektury powojennej centralnej Europy, dom HB próbuje na nowo zdefiniować inny rodzaj środowiska domowego.
Dom HB, położony na szczycie niskiego wzgórza, wygląda jak przezroczysty obiekt unoszący się z ziemi. Pomimo swojej dominującej pozycji, dom wydaje się połączyć z krajobrazem. Na pierwszy rzut oka wygląda jak coś w rodzaju prototypu domu. Dach i elewacje boczne są pokryte z tym samym materiału, płytami aluminiowymi, które łączą powierzchnie ze sobą, pozostawiając dom czystym, bez żadnych szczegółów dekoracyjnych. Dlatego dom pojawia się jako znak, jako model domu.
Dom HB dąży do utrzymania ikonograficznego motywu tradycyjnego domu.
Intymne obszary domu, w tym sypialnia i biblioteka są ukryte w terenie. Obie elewacje oferują zupełnie inne doznania. Natomiast dolna konstrukcja zbudowana w betonie i jest zorientowany w kierunku ukrytego patio, przy czym górna struktura wykonana jest ze szkła, w pełni przejrzysta wzdłuż dłuższej krawędzi budynku. Otwarte wnętrze nie ma ścian działowych. Różne obszary, takie jak kuchnia, jadalnia i salon wyróżnia wybór mebli, który tworzy coś w rodzaju wirtualnych pokoi. Granica między wnętrzem i otoczeniem scala się zaś trawa wchodzi do wnętrza domu nadal dzięki drewnianym platformom.

Lokalizacja: Słowenia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne