Nowoczesna stodoła

Lokalizacja tego domku to archipelag sztokholmski, a rosnące tu wysokie sosny sprawiają, że zalesiona działka ma wręcz dziewiczy charakter.
Dom stoi na skalistej płycie i od strony północnej zwrócony jest ku morzu. Działka ta była w posiadaniu rodziny od dawna, ale wcześniej stało tu kilka niedużych budynków użytkowych, chata na łodzie oraz domek dla gości, który używany był podczas wakacji. Wraz w powiększaniem się rodziny o kolejne pokolenia pojawiła się jednak potrzeba stworzenia większego domu o większej przestrzeni.

Warunki nasłonecznienia, widok na morze oraz płaskie i gładkie podłoże skalne były jednymi z tych cech, które odegrały kluczową rolę w projekcie nowego domu. Na projekt miał także wpływ stosunkowo niski budżet, co było przyczyną stworzenia konkretnej konstrukcji przestrzennej.

Dom o dwóch poziomach z dwuspadowym dachem podzielony jest na otwartą przestrzeń na dole i bardziej prywatną przestrzeń na górze, gdzie znalazły się sypialnie i pokój zabaw dla dzieci. Na planie kwadratu mieści się wolnostojąca kuchnia, łazienka i schody, tworząc otwartą, ale wzajemnie powiązaną przestrzeń. Duże, przesuwne okna otwierają się na widoki we wszystkich kierunkach i wpuszczają do środka sporo słońca. Na wyższym poziomie wzdłuż dachu stworzono podłużny świetlik, który przełamuje przestrzeń i delikatnie wzmacnia poczucie prywatności.

Ze strony zewnętrznej cały dom obity jest czarną blachą o różnej szerokości, która dopasowana jest do  okien. Trzy pary przeszklonych, przesuwnych drzwi z ramami z twardego drewna zapewniają bezpośredni dostęp do przestrzeni zewnętrznej, która jest naturalnie płaska i skalista. Cała konstrukcja domu i wszystkie wykończenia wykonane są z materiałów drewnianych, a otwarty plan umożliwiało zastosowanie klejonych belek drewnianych. Pomiędzy belkami wstawiono zagięte arkusze sklejki, by stworzyć serię ukierunkowanych, oddzielnych przestrzeni.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej