Nowoczesna stodoła

Ten dom o trzech ścianach został zaprojektowany przez architekta z Amsterdamu o nazwisku Barend Koolhaas.
Budynek ma dwie ściany pokryte tzw. czernionym drewnem, z których jedna stanowi granicę z sąsiednią nieruchomością. Trzecia ściana jest przeszklona i zwrócona w kierunku działki.

Architekt Barend Koolhaas, który wcześniej był pracownikiem biura OMA, zaprojektował dom przylegający do budynku, który istniał już wcześniej na działce sąsiedniej. Nieruchomość znajduje się w holenderskiej wiosce o nazwie Almen i stąd wzięła się nazwa projektu – House in Almen (Dom w Almen). Ciemne ściany zewnętrzne zostały obite deskami z daglezji zielonej i mają niewielkie okna oraz kształt, który przypomina lokalne stodoły. Trzecia ściana od strony działki właścicieli jest już jednak zupełnie inna. Pełne przeszklenie wprowadza do wnętrza mnóstwo naturalnego światła i zapewnia mieszkańcom piękne widoki, łącząc ich z leśnym otoczeniem.

„Ten mały domek na wsi jest zaprojektowany tak, by skupiał się wokół długiego, panoramicznego okna z widokiem na ogród i okolicę” – wyjaśnia architekt. „Aby uchwycić panoramę w najlepszy możliwy sposób, szklana ściana została umieszczona pod odpowiednim kątem, tworząc charakterystyczny plan na bazie trójkąta.”

„Podłużna rama okna wyprowadza wzrok mieszkańców „na spacer” wzdłuż ciągnącego się na zewnątrz krajobrazu – zaczynając od gęsto rosnących drzew, które znajdują się tuż obok domu, po ciągnące się w oddali pola” – dodaje Koolhaas.

W szklanej ścianie umieszczono szerokie szklane drzwi, które otwierają wnętrze na ogród, ale wejście główne znajduje się w tylnej części budynku. Środek domu zorganizowany jest na bazie trójkąta, w którym na parterze umieszczono przesuwne drzwi oddzielające dużą sypialnię od otwartego salonu. Wewnątrz powstała niewielka, prostokątna przestrzeń, w której zorganizowano mniejszą sypialnię i łazienkę. Stworzony prostokąt stanowi też granicę dla głównego wejścia dla domu.

Długa, drewniana lada oraz szafki ustawione przy tylnej ścianie salonu tworzą przestrzeń kuchenną, a kominek opalany drewnem wyznacza miejsca siedzące przy oknie. We wnętrzu znalazła się też solidna, drewniana kolumna, która wyglądem przypomina drzewo, wzmacniając relacje wnętrza z otoczeniem domu.

„Widok z wnętrza jest ograniczony przez pień drzewa ustawiony z prawej strony. Drzewo to zostało ścięte w ogrodzie i w domu pełni również funkcję podpory dla wyższego piętra i dachu” – wyjaśnia architekt. Na piętrze znajduje się sypialnia główna z łazienką.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Barend Koolhaas



Zdjęcia: Jeroen Musch





Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej