Nowoczesna stodoła

Podejście do tego projektu zostało określone przez strome zbocze, na którym miał stanąć dom, i wspaniałe widoki, jakie oferuje lokalizacja.
 Zgodnie z takim nastawieniem, najważniejsze było właściwe ulokowanie budynku oraz przestrzeni mieszkalnych  wewnątrz  - znalazły się one od strony południowej (widoki na góry). Po obu stronach domu znalazły się duże okna. Mniejsze, bardziej zamknięte powierzchnie mogą być wykorzystywane zależnie od pory dnia, pory roku, wiatru, itd.

Budynek przystosowano do terenu poprzez proste połączenie dwóch podobnych elementów i przestrzeni pomiędzy nimi, tworząc w ten sposób jedną całość i zachowując równowagę w otoczeniu. Obydwa elementy są obite surowym drewnem modrzewiowym od trzech stron, pozostawiając jedną fasadę otwartą (ciemne aluminium). W większej części (część mieszkalna) ta fasada od strony gór to duża powierzchnia aluminium połączonego ze szkłem. W mniejszej części w ścianie tej ukryte są drzwi automatyczne do garażu i znajduje się ona po stronie podwórza.

Dom znajduje się w alpejskiej wiosce Kranjska Gora, oddalonej od stolicy Słowenii o zaledwie godzinę drogi. W części mieszkalnej znalazło się miejsce na trzy sypialnie z sypialnią główną na wyższym piętrze i oknami od strony gór. Parter został zaprojektowany jako jedna przestrzeń łącząca różne części domu. Główną cechą tego pomieszczenia jest duża, długa na 7 metrów ściana, wzdłuż której ustawiona jest drewniana, podgrzewana ława do siedzenia.

Ława pomaga stworzyć ramy dla okna i panoramy za nim, odcinając od widoku dachy położonych niżej budynków. Znajdująca się nad tym oknem żelbetonowa część konstrukcji została specjalnie ukryta, aby nie ograniczać widoku.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Prima d.o.o.




Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej