Nowoczesna stodoła

Dom o nazwie House in the Woods tworzy wrażenie elegancji połączonej z industrialnym charakterem, choć sam kształt budynku jest całkiem tradycyjny.
To willa stworzona przez Studio Nauta, składająca się z części dziennej i sypialnej, połączonych otwartym korytarzem. Dwie stojące w tym miejscu stare szopy zostały odnowione i połączone z nowym budynkiem.

Niska i podzielona forma willi miała dopasować się do istniejącej tu wcześniej architektury oraz do otaczającej dom przyrody. Las, w którym znajduje się działka, wrasta w budynek i przenika do środka. Korytarz zewnętrzny, łączący dwa budynki, wytycza granice podwórza, a osłonięta przestrzeń zewnętrzna z drzewem wyrastającym z betonowej posadzki tworzy jądro domu. Duże okna sięgające podłogi pozwalają nawiązać bliską relację przestrzeni wewnętrznej z zewnętrzną, co dodatkowo wzmacnia ściana z ażurowo ułożonej cegły. Dach ma matowe wykończenie, które jednak współgra z wciąż zmieniającymi się kolorami otoczenia.

Klienci (trzej bracia) chcieli stworzyć dom, w których ich rodziny będą mogły wygodnie spędzać czas, przebywając w domu jednocześnie. Nowy dom miał zapewniać prywatność w stosunku do sąsiedniego domu i drogi. We wnętrzu znalazło się miejsce na 10 sypialni i 24 łóżka. Wszystkie sypialnie mają wyjątkowy widok na las, w którym zbudowano dom. Aby uniknąć gubienia się gości w licznych korytarzach, stworzono jasną konstrukcję, w której szeroki korytarz z dwiema otwartymi klatkami schodowymi łączy osiem sąsiadujących ze sobą sypialni.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Studio Nauta



Zdjęcia: Frank van der Salm , Studio Nauta, Francois Duquesnoy



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej