Nowoczesna stodoła

To mały dom ze ścianami z czerwonego drewna cedrowego, który znajduje się w Tokio.
 Został wybudowany na końcu ulicy, na działce z pięknym drzewem wiśniowym, w spokojnej dzielnicy mieszkalnej oddalonej nieco od centrum miasta.

Działka jest niewielka, a dzielnica jest mocno zabudowana. W otoczeniu po trzech stronach rosną drzewa, przez które tajemniczo przenikają promienie słońca.

Właściciele poprosili o oryginalną formę budynku, który zwrócony miał być w stronę ulicy. Chcieli też czuć wewnątrz obecność pobliskiego drzewa wiśniowego, ale obawiali się dużego okna, przez które mogliby zaglądać przechodnie.

„Ze względu na tę prośbę i w celu wprowadzenia do domu światła i wiatru, w oparciu o formę prostokąta, zrobiliśmy projekt, który przecina południowo-zachodni róg domu, organizując ogród i projektując dwa okna. Jedno z nich – wklęsłe – znajduje się na piętrze w gabinecie i zwrócone jest w stronę wiśni i ulicy. Podczas lata w Japonii popołudniowe słońce podnosi znacznie temperaturę w pomieszczeniach. Małe okno służy więc nie tylko zachowaniu prywatności, ale pozwala też zachować w na piętrze niższą temperaturę. Schodzące się ściany przy oknie sprawiają, że wydaje się ono większe.

Drugie okno – wykuszowe – ma wpuszczać do wnętrza światło od południa bez zmniejszania przestrzeni wewnętrznej, unikając jednocześnie bezpośrednich promieni słonecznych i wzroku ciekawskich. W przyszłości okno przesłonią jeszcze posadzone przed nim drzewa.

Chcieliśmy stworzyć ciepłe wrażenie drewna w domu, gdzie światło wewnątrz rozlewa się z okien. W wyniku tego powstała oryginalna fasada, która składa się z dwóch elewacji, z których każda ma kontrastujące okno.

Aby uniknąć przestrzeni z płaskim sufitem na parterze, zaprojektowaliśmy różne wysokości sufitów, dokładając stopień na piętrze. Niewielkie podniesienie na górze może być wykorzystywane jako krzesło i zmienia akcent podłogi. Z drugiej strony zaplanowaliśmy kuchnię z jadalnią tak, aby to pomieszczenie miało światło z tarasu na drugim piętrze.

Przestrzeń wewnętrzna została zorganizowana wokół jednego granatowego elementu (ściana konstrukcyjna). Salon ma wykusz, kuchnia z jadalnią oświetlone są od góry, sypialnia jest w stylu japońskim, a przestrzeń do pracy na podniesieniu. Całość tworzy różne miejsca zorganizowane w formie spiralnej. Dzięki otwarciu przestrzeni w górę i jej stopniowaniu, wszystko wydaje się być większe niż jest w rzeczywistości.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook


Zdjęcia: Kai Nakamura



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej