House VDV miedzianym pawilonem ogrodowym

House VDV to dom jednorodzinny, który znajduje się tuż poza granicami miasta Ghent w Belgii. Działka jest częścią terenu, na którym stał zamek zniszczony podczas II wojny światowej. Części otaczających go murów nadal są tu widoczne i na co dzień przypominają mieszkańcom o historii tego miejsca. Nieobrobiona okładzina miedziana będzie stopniowo zmieniać kolor od złotego brązu do żywego turkusu na ścianach i dachu tego domu w pobliżu Gandawy autorstwa belgijskiego studia Graux & Baeyens Architecten.

Artystyczna ulotność miedzi 

Zaprojektowane przez Graux & Baeyens Architecten, aby nadać budynkowi „poetycką nietrwałość”, miedziane panele z widocznymi szwami pokrywają całą zewnętrzną stronę House VDV. Nie poddano ich obróbce, aby materiał mógł z czasem przejść proces utleniania. „Chcieliśmy jak najbardziej zintegrować dom z zalesionym otoczeniem” – powiedział architekt Basile Graux. „Miedź dała nam taką możliwość. Z biegiem lat będzie stale zmieniać kolor, od złotego na początku do niebieskiego, a następnie brązowego i zielonego na końcu”.

Dwupiętrowy House VDV zlokalizowano w Destelbergen, na wschód od centrum miasta, obok pozostałości ceglanego muru zamku, który został zniszczony podczas II wojny światowej. Architekci wygenerowali nieregularny plan domu. Abstrahując prosty prostokąt i robiąc wcięcia wzdłuż jego długości, stworzyli trzy oddalone od siebie bloki. Dach ma stromy szczyt wzorowany na formie tradycyjnych zabudowań gospodarskich. „Typowy wiejski dom z dwuspadowym dachem jest archetypem, który od wieków jest bardzo powszechny w Belgii i północnej części Europy. Co dziwne, nigdy nie był postrzegany jako nowoczesny sposób budowania” – wyjaśnił Graux. „Kiedy przepisy urbanistyczne przewidywały, że dom musi mieć dwuspadowy dach, uznaliśmy to za okazję do eksperymentowania i jego nowoczesną interpretację” – dodał.

House VDV – przeszklony pawilon

Oba szczyty są w pełni przeszklone, podobnie jak dwie trójkątne wnęki po bokach budynku, z których jedna mieści główne wejście. Pokoje rodzinne, takie jak salon i jadalnia, zlokalizowano na parterze domu, a ich podłogi stanowią połączenie dębu i marmuru. Spiralne schody prowadzą do sypialni na pierwszym piętrze, gdzie skośne sufity odsłaniają nachylenie dachu nad głową.

Przełamanie kubatury dużymi szklanymi fasadami nawiązuje do relacji z otaczającymi drzewami i zabytkowym murem zamku. Obowiązkowa implantacja w tylnej części działki sprawia, że ​​ House VDV posiada cechy pawilonu ogrodowego. Dom ogrodowy bez frontu i tyłu, ale z dwiema identycznymi fasadami i 360-stopniowym doświadczeniem całej działki. Okładzina (nieobrobiona miedź) nadaje projektowi poetycką nietrwałość, co odbija się echem w odbiciu otaczających drzew na szklanych fasadach.

Lokalizacja: Ghent, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

MULTIKO Architektura Okien | Stolarka wielkoformatowa, architektoniczna, indywidualne rozwiązania

Czytaj więcej

Zobacz podobne